неделя, 16 януари 2022 г.

COVID-19: Защо и напълно ваксинирани се заразяват или боледуват тежко

 Ваксиниране Ковид 19 – Медикус Алфа

Учените са събрали и анализирали данни от 1,2 милиона пациенти с коронавирус над 18 години, които между декември 2020 и октомври 2021 година, т.е. преди "Омикрон"-вълната, са получили две дози иРНК ваксина или една от векторната ваксина на Johnson & Johnson, разказва "Дойче веле".

Осем са рисковите фактори

Резултатите: Тежкото протичане на заболяването се е случвало рядко. От 1,2 милиона ваксинирани едва 2246 (0,18%) са се разболели въпреки ваксинацията. При 189 от тях (0,015%) болестта е протекла тежко с остра дихателна недостатъчност, неинвазивна вентилация или с постъпване в интензивно отделение. 36 от тях са починали, което съответства на 0,0033% от всички участници в проучването.

При всички пациенти, които са преболедували тежко, е констатиран поне един от изброените по-долу осем рискови фактора. А при 75% от починалите са констатирани поне четири от тях: 

– възраст над 65 години (3,2 пъти по-висок риск)

– отслабена имунна система (1,9 пъти по-висок риск)

– хронично заболяване на белите дробове (1,7 пъти по-висок риск)

– хронично заболяване на черния дроб (1,7 пъти по-висок риск)

– хронично бъбречно заболяване (1,5 пъти по-висок риск)

– неврологично заболяване (1,5 пъти по-висок риск)

– диабет (1,5 пъти по-висок риск)

– сърдечно заболяване (1,4 пъти по-висок риск)

При заразените, които са били имунизирани с "BioNTech/Pfizer", опасността от тежко протичане на заболяването е била малко по-висока от тази при ваксинираните с "Moderna". 

Учените, провели изследването, подчертават ефективността на ваксинацията срещу тежко протичане на заболяването. Особено за хората от рисковите групи е изключително важно да си поставят бустерна доза ваксина, гласи друга тяхна препоръка.

Броят на пробивите във ваксините расте

В последно време броят на пробивите във ваксинациите – случаите, в които хора се разболяват, макар да са ваксинирани – в Германия расте. 

От 1 февруари 2021 година до 13 януари 2022 година институтът "Роберт Кох" е регистрирал общо 600 223 такива случаи. През последните седмици възрастовата група 18-59 години е имала най-висок дял на пробивите във ваксините - 55,3%.

Казано иначе:  от всички хора на възраст между 18 и 59 години, които са се разболели от COVID-19 през последните четири седмици, 55,3% са били напълно ваксинирани, но все още не са имали поставена бустерна доза. Този дял е 53,7% при тези над 60 години, и 22,5% при 12- до 17-годишните.

От "Роберт Кох" обаче подчертават, че при високото ваксинационно покритие (над 72%) е логично и броят на пробивите да се увеличи. Освен това до момента ваксините показват над 90% ефективност за предотвратяване на тежко протичане на заразяване с "Делта" варианта на коронавируса. 

Бустерната доза е ключова за предпазване от "Омикрон"

Различна обаче е ситуацията с "Омикрон". Според първите данни, с които експертите на "Роберт Кох" разполагат, защитата вече е недостатъчна само 15 седмици след втората ваксинация. След поставяне на бустерна доза от "BioNTech/Pfizer" обаче човек е добре защитен от "Омикрон". Според здравните власти, тази ефективност може да се предположи и за ваксината на "Moderna". Бустерната ваксинация предлага най-добрата защита срещу "Омикрон", убеден е и влиятелният вирусолог Кристиан Дростен.

Затова Постоянната комисия по ваксинациите в Германия препоръчва поставяне на бустер с иРНК ваксина на всички над 12-годишна възраст, но поне три месеца след втората доза. Заради честите ваксинационни пробиви при препарата на Johnson & Johnson се препоръчва поставянето на допълнителна доза от иРНК ваксините на всички, които са ваксинирани с него, поне четири месеца след първоначалната имунизация.

Новините от днес и със задна дата