сряда, 26 януари 2022 г.

Представят Антология на българската литература в Брюксел и Люксембург

 Представят Антология на българската литература в Брюксел и Люксембург

Антологията на съвременната и класическа българска литература в превод на английски, френски и немски език "Река от слово" ще бъде представена на 30 януари в Брюксел. Това съобщи съставителят на сборника, автор и преводач Десислава Цветкова, която работи в Еврокомисията. В престижния сборник има и бургаска поезия.

В книгата са включени класиците Иван Вазов, Йордан Йовков, Христо Смирненски, Алеко Константинов и Мара Белчева. Съвременните писатели, представени с разкази, са Боян Биолчев, Йото Пацов, Калин Терзийски, Весел Цанков, Емил Андреев, Кирил Топалов, Димил Стоилов, София Стамболиева (Софи Стамбо) и Венета Терзиева. Поетите са Георги Константинов, Боряна Калистрина, Димитър Събов, Десислава Цветкова, Петър Чухов, Екатерина Аспарухова, Петър Павлов и бургаските автори Наталия Недялкова и Иван Сухиванов.

В представянето в Брюксел участие ще вземат Десислава Цветкова, Димил Стоилов, автор на разказ, Живка Ганева, преводач, от Европарламента в Брюксел, и Миглена Дикова, преподавател в университета в Гент, предговор и стихове.

«Сред гостите се очакват Негово Превъзходителство посланик в Брюксел/Люксембург Пламен Бончев, на когото благодарим за спонсориране и разпространение на сборника, поетесата Мая Панайотова, която живее в Антверпен, Даниела Великова, писател, както и представители на Културната организация на българите в Белгия», коментира Десислава Цветкова.

Антологията вече е представена в София и в Бургас, а след няколко дни предстои и нейна премиера в Люксембург. Книгата може да се намери в книжарница Тропизъм, Брюксел, и в Ернстер, Люксембург. Лично Десислава Цветкова спонсорирала наравно с издателство «Потайниче» и подарила изданието на библиотеки в Берлин, Брюксел, и Люксембург. Нейна амбиция е да продължи да представя български автори както в Западна Европа, така и другаде по света.

Новините от днес и със задна дата