неделя, 9 януари 2022 г.

Проф. Ангелов: Омикрон протича по-леко в Европа, защото там има много ваксинирани

  

                          Снимка: BulFoto

Ситуацията с Омикрон е притеснителна. Информацията от европейските държави, че той протича по-леко, се дължи на високия процент имунизирани в ЕС. Това заяви пред БНТ бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

"Няма връзка между това как протича Омикрон в Европа и как ще протече в България. Тук най-вероятно ще протече по-тежко. Нещото, което е много лошо и опасно, е, че тази вълна започна на фона на много висока хоспитализация както в интензивните, така и в консервативните отделения", допълни Ангелов.

Относно зеления сертификат, който вече е задължителен за влизане в парламента, проф. Ангелов каза, че позицията на ГЕРБ е последователна от самото начало досега. От партия "Възраждане" пък се заканиха да организират протест.

"Винаги сме настоявали правилата в НС да бъдат такива, каквито са за българските граждани още когато обсъждахме как да гласуват народните избраници, които са под карантина, ще тогава поставихме въпроса за зеления сертификат, заяви още той. - Няма значение колко е гръмогласна опозицията, важно е тя да предлага националноотговорни решения и най-вече когато предлага решения, да носи отговорност за тях."

"Винаги сме били на страната на науката, винаги сме защитавали здравето на хората. Безспорно "Възраждане" имат право да поставят тези неща, дали са правилни или не, мисля, че от нашата позиция става ясно какво мислим по този въпрос", коментира Ангелов предстоящия протест.

Той пожела успех на здравните власти, тъй като им предстоят трудни и смели решения и подчерта, че няма да имат никакво време за обсъждания и анализи.

"Министър-председателят насочва вниманието на обществото към болничните легла. Това не е правилно. Проблемът на овладяването на тази криза са лекарите, професионалистите по здравни кризи, санитарите, хората, които се борят с тази вълна. Не са проблем леглата или респираторите", заяви Ангелов.

По думите му е лъжа, че 50% от болничните легла в здравната система са заети.

"Най-големият цинизъм в цялата таи ситуация. Това, че има злоупотреба с процедурата за тестовете за деца стана ясно от заместник-министъра в правителството, което я прави - зам.-министър Петров. Там има много точни неща и съмнения, които водят в посоката на корупцията", коментира депутатът.

"МС е бил подведен, че прогнозната цена на тестовете е била 8 лв., а след това започват промени в договорите, подведени са били и медиите", категоричен е Костадин Ангелов.

Новините от днес и със задна дата