събота, 15 януари 2022 г.

Нов ръст на цените на жилищата у нас

 istock 

През третата година от пандемията има голяма вероятност да се повтори картината от 2021 г. на пазара на недвижими имоти в България. Това прогнозира в интервю за БТА Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" /НСНИ/.

Очакванията на бранша са цените на жилищата да запазят темпа на растеж от миналата година и той да бъде до 10 на сто, а броят на сделките ще следва миналогодишните стойности, като очакванията са за ръст от около 10-15 процента през първите шест месеца на 2022 г.

Председателят на НСНИ прогнозира да продължи тенденцията на ръст на ипотечните кредити. Позитивните нагласи на бранша са свързани и с присъединяването на България към еврозоната, което е натоварено с очаквания за подобряване на икономиката на България и на доходите на населението. "2024 г. не е толкова далеч, ако се случи всичко планирано", коментира Добромир Ганев.

Поскъпването на строителните материали средно с около 30 на сто няма как да не се отрази в цените на новото строителство и в този смисъл има очаквания за някои райони в страната, за отделни жилищни проекти, ръстовете в цените да достигнат и 20 на сто през 2022 г., което по-скоро ще е изключение, смята председателят на НСНИ.

За деветте месеца на миналата година - последните данни на Агенция по вписванията, показват, че сделките с имоти са 172 000 или с 31 на сто повече спрямо 2020 г., каза Добромир Ганев. В повечето случаи купувачите са семейства и това означава, че около 350 000 са българите, които са си купили имот през посочения период. В страната над 3 милиона души са икономически активни, а около 82 на сто от населението живее в жилище, което е обитавано от собственик, показват данни на Евростат от средата на миналата година. Средното ниво за ЕС е 44,8 на сто. По този показател България заема трето място в ЕС, като ни изпреварват Румъния и Хърватия.

За деветте месеца на 2020 г. броят на сделките е бил 132 000, през 2019 г. - 147 000. Като цяло обемът от сделки през последните десет години е около 210 000 - 220 000 на годишна база, коментира Ганев.

Миналата година за бранша беше без аналог за последната декада и като обем сделки, и като търсене, а това се отрази и върху цените, които нараснаха с около 10-12 на сто в основните активни пазари - големите градове на България, коментира Добромир Ганев.

Той прогнозира, че факторите за тези тенденции на пазара на недвижими имоти ще продължат да оказват влияние и през 2022 г. Очаква се банковата политика в областта на ипотечното кредитиране с добрите условия по заемите да продължи, а нулевите и в някои случаи дори отрицателни лихви по депозитите да се запазят.

Ганев посочи, че миналата година всяка втора жилищна сделка в София е била чрез ипотечно кредитиране, в Пловдив процентът е бил 25, във Варна - 30 на сто. Сериозният ръст на доходите, наблюдаван през миналата година, се очаква да бъде също сред факторите, които ще движат пазара на недвижими имоти и през 2022 г. Добрите прогнози за развитието на макроикономическите показатели на страната и очакванията на международните финансови институции за ръст на БВП на България с над 4 процента също допринасят за оптимизма в сектора.

Позитивните очаквания са свързани и с надеждата за по-решителни действия от страна на новото правителство за справяне с енергийната криза и като цяло за интензивното развитие на икономиката. Здравната криза имаше своите катализиращи фактори за пазара на недвижими имоти, коментира председателят на НСНИ и напомни за тенденцията от последните две години да купуваме по-големи жилища с пространства за всеки член от семейството. Това предопределя и новосформирана тенденция за интерес към имоти с повече от две спални - под формата на допълнително помещение, специално изградено или преградено, която ще наблюдаваме и през тази година.

Новините от днес и със задна дата