вторник, 25 януари 2022 г.

След 3-часово заседание Съветът по сигурността не излезе с окончателна позиция за Украйна

  

След повече от 3 часа заседание на Съвета по сигурността към МС кабинетът не излезе с конкретно решение по кризата с Украйна. Съветът по сигурността обсъди рисковете и предизвикателствата в контекста на усложнената среда за сигурност в резултат на напрежението около границата на Украйна. 

Задачата да изготви национална позиция по темата бе поставена на министъра на отбраната Стефан Янев. Това стана ясно сред края на съвещанието на Съвета по сигурност към премиера.

Министър-председателят възложи на министъра на отбраната да внесе още на утрешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото ѝ обезпечаване.

Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки, за които министър-председателят ще информира народните представители след края на заседанието на МС, съобщиха още от Правителствената пресслужба.

СС към МС ще следи развоя на ситуацията и ще подготви план за действие при различни сценарии.

Участниците в заседанието представиха на премиера анализ на геополитическата ситуация, както и евентуалните мерки, обсъждани в рамките на НАТО за демонстриране на солидарността на югоизточния му фланг.

Министър-председателят беше категоричен, че всички решения, които правителството ще вземе, ще са съобразени с развитието на ситуацията и евентуалното ескалиране на конфликта, включително мерки за избягване на негативни икономически ефекти. Той подчерта, че България е лоялен съюзник в Алианса и единството е най-силният отговор.

На заседанието на Съвета по сигурността присъстваха също и министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и представители на службите за сигурност.

Новините от днес и със задна дата