вторник, 4 януари 2022 г.

Надежда Нейнски: Предоговаряне със Северна Македония ще отвори Кутията на Пандора

   

                                   Снимка: bTV

Всякакви екзотични идеи по темата Северна Македония в момента дават разнобой на българската позиция и я отслабват. Това е мнението на бившата външна министърка и бивша посланичка Надежда Нейнски.

"Няма нищо лошо в това да се покаже добронамереност и желание да се търси решаването на проблемите по казуса между България и Северна Македония. Смятам, че има поле, в което може да се разговаря и да се намери решение на казуса, така че да удовлетворява и двете страни", коментира тя по бТВ по повод думите на премиера Кирил Петков, че позицията ни за членството на Скопие в ЕС ще бъде надградена с пет работни групи.

Премиерът обяви също, че още тези дни ще посети Скопие за разговори с новия министър-председател Димитър Ковачевски.

В същото време Нейнски предупреди, че не трябва да се впускаме в ново предоговаряне.

Тя е на мнение, че страната ни трябва да излъчва единство по отношение на позицията си спрямо Северна Македония и да води изключително активна дипломация.

"Убедена съм, че има среди, които искат разколебаване на доверието на българското общество в неговите партньори от ЕС и НАТО, но вярвам, че новото българско правителство ще намери начин да мине през тези подводни камъни", заяви Надежда Нейнски.

Според бившия външен министър казусът със Скопие ще е много сериозен тест дали мнозинството ще бъде реформаторско.

Новините от днес и със задна дата