вторник, 25 януари 2022 г.

БХК и "Отворено общество" подадоха жалби срещу държавата заради слабото ваксиниране

 Ковид-19: бустерните дози от ваксините изтощават имунната ни система? |  Новини и анализи по международни теми | DW | 20.01.2022 

Две жалби са заведени в Софийския районен съд и Европейския комитет за социални права /ЕКСП/, които ще търсят отговорност от държавата за "слабото ваксиниране на най-уязвимите граждани от COVID-19", съобщиха от Българския Хелзинкски комитет.

Жалбоподателите посочват, че хиляди български граждани с предлежащи заболявания или на възраст над 60 години са можели да избегнат тежко боледуване и смърт, ако са били ваксинирани навреме.

Исковете са насочени към действия и бездействия на предходните служебен и редовен кабинети, и отчитат позитивната промяна във ваксинационната политика в началото на 2022 г. Жалбите са били подготвени в партньорство между БХК и Инициатива за правосъдие на Отворено общество, с подкрепа от Фондации "Отворено общество".

В ЕКСП днес е била подадена колективна жалба заради "провала на българската държава да защити уязвимите групи от населението от тежко боледуване и смърт от COVID-19". Според жалбата, засегнати са били възрастните хора над 60 години и хората с предлежащи състояния като сърдечносъдови заболявания, диабет, хронични респираторни или нефрологични заболявания, или рак, при които има значително повишен риск от тежко боледуване и смърт, когато се заразят със SARS-CoV-2.

Жалбата визира основно начина, по който българските здравни власти са определили и реализирали петте фази на ваксинационния процес и различните приоритетни групи в тях, съобразно Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, приет от Министерския съвет на 7 декември 2020 г. Част от колективната жалба пред ЕКСП е и за "липсата на адекватна комуникация по отношение необходимостта от ваксинация".

Българският Хелзинкски комитет съобщава още, че е подал иск пред Софийския районен съд по Закона за защита от дискриминация, заради това, че Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 в България е поставил групата на възрастните хора и хората с придружаващи хронични заболявания в по-нисък приоритет от други групи по отношение на достъпа им до ваксиниране с първите доставени в страната дози от ваксините срещу COVID-19.

Новините от днес и със задна дата