четвъртък, 27 януари 2022 г.

Енергийната криза вече започна

 

Засенчена от новините за пандемията, Македонския въпрос, войната и парламентарните боричкания, енергийната криза проправи тихия си път, по който фойерверките започват да гърмят все по-шумно. Засегнати са общини, институции, значими български исторически и туристически обекти. Непосилните сметки за ток и парно водят след себе си редица последствия - режим на уличното осветление, предразположение за водна криза, сериозни затруднения в градския транспорт. 

Изнемогва и бизнесът - много производства са принудени да спрат работа, а служителите им са заплашени от прехвърляне на трудовата борса. Мораториумът, приет от Народното събрание, уж замрази цената на тока и парното за битовите потребители, но не това се вижда от новите сметки. Социалните мрежи вече прегрявят от сигнали за двойно и тройно по-големи суми спрямо тези от миналата година. Има и по-лоша новина. Мразовитият януари обещава още по-непосилни разходи през февруари. Енергийната криза вече започна.

Режим на тока и парното, колапс и в обществения транспорт

Проблем с разходите за транспорта се появи и в други големи общини. В Бургас спряха нощните автобуси и тролеите, редуцирани са линиите. Подготвя се увеличение на билетчето - очаква се от 1,50 лв. да достигне 1,70 лв. А за да изплати високите сметки, общината предвижда и съкращение на служители.

Сметките за електричество се оказаха непосилни и за Столичната община, макар и тя е една от общините с най-голям бюджет. Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ситуацията с градския транспорт е тревожна - Метрополитенът не може да погаси сметките си за ток, а метрото е пред спиране.

По думите ѝ за електричество на подземния транспорт за декември 2021 година е 3 пъти по-голяма от тази през същия месец 2020 година, а компенсацията от държавата е крайно недостатъчна, защото в бюджета не са предвидени такива големи разходи за столичния транспорт. 

Йорданка Фандъкова посочва още, че за трамваите, тролеите и електробусите фактурите са на стойност над 3,5 млн. за последните 2 месеца. 

Междувременно управата на столичния район "Изгрев" обмисля режим на уличното осветление, защото сметките за ток са се повишили с 50% спрямо предходната година. По думите на кмета ситуацията е "доста притеснителна", защото първо ще се започне от осветлението на подлезите, а след това с ограничаване на потреблението на електричество и парно в общинските сгради, включително детските градини и училищата.

Във Варна увеличението на сметката за ток е над 2,7 пъти, а метанът за автобусите е скочил двойно. Фактурите за уличното осветление също показват суми близо 2 пъти по-големи в сравнение със същия месец преди година. 

Пловдив пък отчита близо 3 пъти по-високи сметки за уличния ток през декември 2021 година, спрямо декември една година по-рано.

Междувременно в Ямбол предупредиха, че ВиК не може да изплати задълженията си за електрическо и областта е пред водна криза. Финансовото състояние на ВиК Сливен също не е добро заради дългове от сметки за електричество.

В Свищов пък има риск да затвори болницата, защото сумите във фактурите са непосилни и за нея. 

Рилският манастир пък въведе режим на отоплението - работи по 8 часа на ден с редуване на радиаторите. Готви се предимно на дърва, които манастирът притежава от лятото. Светата обител отчита 3 пъти повишение на сметките си за електричество. Пред подобен проблем са изправени още много храмове в страната.

Омбудсманът Диана Ковачева пък предупреди, че центрове за хора в риск затварят врати заради сметките за ток и газ.

Още редица други общини са с режим на уличното осветление - Тетевен, Стралджа, Вълчи дол, Дългопол, Лесичово, Кнежа, Болярово, Горна Оряховица, Поморие и други.

Предприятията, бизнесът и последствията

Пред огромни трудности заради цената на промишления ток е изправен и бизнесът. Десетки предприемачи разпродават притежанията си и прекратяват дейността си, защото са на загуба и не могат да изплащат задълженията си. 

По думите на бизнесмена Красимир Дачев с държавната компенсация няма да се стигне доникъде - няма възможност нито за инвестиции, нито за развитие, нито за покриване на разходи. 

Оранжерийните зеленчукопроизводители обявиха, че са пред фалит заради високите сметки. Част от тях обмислят да се откажат от занаята си. 

Собствениците на хотели и ресторанти масово започват да продават имотите и бизнеса си. По думите на председателя на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в Пловдив положението е "действително катастрофално".

В София за продан се предлагат около 50 хотела, а във Варна - около 40.

Ресторантьорите дори обявиха, че са готови на протестни действия заради поскъпването на електрическата енергия.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева отбеляза, че хлебарите и сладкарите са най-засегнати от цените на тока и газа, тъй като техният бранш е най-енергоемък сред малките и средните предприятия, а те нямат достъп до финансиране. Тя е категорична, че има повод за сериозни притеснения, защото вероятно ще се стигне до затваряне на предприятия, а вследствие на това много хора ще загубят и работните си места.

Високите цени на природния газ пък създават проблеми и на топлофикационните дружества и най-вече на столичното парно. От "Топлофикация София" едва смогват в момента да си плащат сметките за газ към "Булгаргаз". Задълженията им към Българския енергиен холдинг пък главоломно растат и вече са над 700 млн. лв. 

Мораториумът и битовите сметки

В края на 2021 година парламентът наложи мораториум върху цените на електричеството, парното и водата за битовите потребители. Според много от експертите това е напълно погрешен ход на новото управление, защото той може да разклати системата, а и след изтичането му за обикновените потребители може да има необратими последици. 

Макар според това решение цените да са замразени, множество хора започнаха да се оплакват в социалните мрежи, че получават фактури с двойни и тройни суми за ток и парно

Семейства от Бургас сигнализираха, че имат сметки за ток от над 500 лв. за декември, защото строящият се блок, в който имат закупено жилище, нямал акт 16. Част от хората дори предприели стъпката да излязат на квартира, защото нямат възможност да заплатят сметките си за ток.

Семейство пенсионери в София пък получи сметка за вода от 700 лева, като според възрастните хора има грешка. От дружеството обаче са категорични, че такава не е допусната и трябва да платят дължимата сума.

"По-високата цена, която някои от потребителите в момента виждат, е на база новите цени, които бяха сложени през миналото лято. Няма нови цени за битовите потребители. В момента работим много усърдно за това, когато махнем мораториума, да няма никакъв остър скок в тези цени", коментира премиерът Кирил Петков няколко дни по-рано.

Първите резултати вече говорят друго./dir.bg

Новините от днес и със задна дата