вторник, 11 януари 2022 г.

Посещението на Кирил Петков в Скопие се отлага

 Кирил Петков: С Асен Василев със сигурност ще бъдем част от промяната::  Investor.bgПосещението на премиера Кирил Петков в Скопие не се отменя, а се отлага, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет, информира БНТ. Засега не е ясно кога ще бъде. Визитата трябваше да се състои на 18 януари. Засега не е ясно кога ще бъде. 

Премиерът и шефът на кабинета му Лена Бориславова ще се самоизолират следващите дни, след като стана ясно, че председателят на Народното събрание Никола Минчев е с коронавирус.

Министър-председателят Кирил Петков продължава да работи дистанционно и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет. Премиерът ще бъде заместван от вицепремиера Калина Константинова за присъствени ангажименти в страната докато му изтече карантината.

В края на миналата седмица Кирил Петков обяви, че ще посети Скопие на 18 януари, като поводът за посещението му е 30-годишнината от признаването на независимата македонска държава от България. Кирил Петков трябваше да бъде придружен от министъра на външните работи Теодора Генчовска и министъра на транспорта Николай Събев.

Визатата на българския премиер в Скопие се "разчиташе" и като началото на нов кръг от преговори за евроинтеграцията на Северна Македония.

"Трябва да променим разбирането за това какво всъщност значи Република Северна Македония да преговаря с ЕС и в бъдеще да бъде част от него. Нека да говорим за всички ползи, които и ние, и Република Северна Македония ще имаме от този процес", заяви премиерът от парламентарната трибуна в петък.

Новината за визитата на Петков в РСМ обаче предизвика разнопосочни коментари и критики, че не той е трябвало да ходи първи в Скопие, а неговият колега от югозападната ни съседка да дойде в София.

А след заседанието на КСНС вчера, се разбра, че България остава твърдо на старата си позиция за членството на Македония в ЕС, че докато Скопие не се откаже от езика на омразата, няма да получи зелена светлина за присъединяване към съюза. От думите на президента Румен Радев стана ясно още, че има и нови акценти, от които страната ни няма да отстъпи.

"България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи на Република Северна Македония, изрично изписани в тяхната конституция. Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 000 от които са и български граждани - а с това и граждани на ЕС, в последно време ескалира в открити публични атаки срещу граждани, декларирали българския си произход", каза държавният глава.

КСНС е одобрил с консенсус предложението "изпълнителната власт да предприеме мерки за ускоряване изграждането на Коридор № 8, съвместно с Република Северна Македония и Република Албания като единен проект в неговата цялост - автомагистрала, ж.п. линия, енергийна и дигитална свързаност."

Даването на съгласие за започване на преговори за членство на Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи, заяви още президентът вчера.

Новините от днес и със задна дата