събота, 15 януари 2022 г.

Разкриха какви са страничните ефекти при бустерна доза на BioNTech и Moderna

 

Като "бустерни" ваксини са одобрени препаратите на BioNTech/Pfizer и Moderna. Още при допускането им до употреба от Европейската служба по лекарствените средства EМА e било проверено какви въздействия има евентуална трета доза, пише "Дойче веле".

Американската агенция FDA одобрява бустерните дози с BioNTech/Pfizer още през септември 2021 за определени групи лица.

Преди това е проведена клинична студия с над 300 доброволци, при които са били изследвани страничните въздействия на третата доза от т.нар. РНК-ваксини.

Кои са най-честите странични ефекти от BioNTech/Pfizer?

Резултатите сочат, че честотата и тежестта на оплакванията са много сходни с познатите странични въздействия след основната имунизация. Към най-често срещаните оплаквания от бустерната доза спадат:

болки на мястото на убождането - 83%

отпадналост - 63,7%

главоболие - 48,4%

Източник: FDA, 17 септември 2021

По-редки са болките в мускулите и ставите, както и втрисането. По данни на FDA, малко по-чести са оплакванията от подуване на лимфните възли под мишницата - около 5,2% от хората споменават това оплакване след втората доза Comirnaty – т.е. ваксината на BioNTech/Pfizer.  

При всички засегнати реакциите от ваксинацията са се проявили в рамките на първите три дни и са отзвучали най-късно до осмия ден. Алергични реакции не са били наблюдавани.

Кои са най-разпространените страничните ефекти след бустерна доза с Moderna?

Според Европейската лекарствена агенция ЕМА, и в този случай ефектите след бустерната доза са много сходни с тези след втората доза. За разлика от основното имунизиране, при третата инжекция с препарата Spikevax на Moderna, се поставя само половин доза ваксина.

В клинично изпитание, в което са участвали 171 души, чиято основна имунизация е била с Moderna, сред хората на възраст между 18 и 65 години са били установени следните странични ефекти:

болки на мястото на убождането – 86%

отпадналост - 62%

главоболие - 58,9%

болки в мускулите - 49,6%

болки в ставите - 41,9%

втрисане - 40,3%

Източник: FDA, 14. октомври 2021

От подуване на лимфните възли са били засегнати 24,8% от хората между 18 и 65 години. Сред доброволците над 65-годишна възраст този дял е бил само 5,3. Опасни алергични реакции не са били наблюдавани.

Редки възпаления на сърдечния мускул

В миналото след ваксинация с РНК-ваксини бяха наблюдавани редки случаи на възпаление на сърдечния мускул сред по-млади хора под 30 години. Тези случаи бяха по-чести след ваксинация с Moderna отколкото с BioNTech/Pfizer. Германската ваксинационна комисия към правителството съобщава, че досега известните случаи на подобен миокардит протичат „предимно леко“. По данни на ЕМА, точният риск от възпалителни сърдечни заболявания и други редки странични ефекти след бустерните дози досега все още не е известен.

Новините от днес и със задна дата