събота, 15 януари 2022 г.

Кирил Петков: Задължени сме да върнем климата на разбирателство с РСМ, заедно можем повече

  

Премиерът Кирил Петков направи изявление по повод 30-ата годишнина от признаването независимостта на тогавашна Република Македония. Изявлението на премиера беше публикувано в официалната Фейсбук страница на Министерския съвет.

"Днес се навършват 30 години от признаването независимостта на тогавашна Република Македония. На 15 януари 1992 правителството на Филип Димитров беше първото, защитило правото на македонските ни приятели да имат собствена държава. Така България показа, че иска да има истински отношения на добронамереност и диалог между нашите две държави. Днес ние сме задължени да върнем климата на разбирателство между нас. Защото заедно можем повече."

Министър-председателят Кирил Петков заминава на официално посещение в Скопие, Република Северна Македония, на 18 януари 2022 г., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. В състава на българската делегация са министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Реализирането на визитата става възможно след падането на карантината на министър-председателя при получен отрицателен PCR тест, уточняват от пресслужбата на кабинета. 

Анализ: България не трябва да прави абсолютно нищо за РСМ!

Фактът, че от двете страни на границата имаме нови правителства, дава нова енергия и нова възможност за позитивно решение въз основа на научените уроци от досегашния преговорен процес с България, заяви министърът на правосъдието на Република Северна Македония Боян Маричич, който трябва да оглави Секретариата по европейските въпроси в новото правителство на Република Северна Македония, цитиран на 14 януари от телевизия Сител и БТА. 

Парламентът на Република Северна Македония обсъжда днес и утре състава на новото правителство на страната с премиер Димитър Ковачевски.

За спора с България Маричич казва, че все още "не сме във фаза да сме се съгласили с нещо, нито пък българската страна се е съгласила с нещо".

"Все още сме във фаза на разговори, размяна на аргументи, размяна на позиции и мисля, че посещението на българския премиер Кирил Петков във вторник ще бъде отлична възможност да се установи нова динамика в преговорния процес между нас и България. Динамика, в която ще се фокусираме върху въпроси, по-широки от историческите, динамика, в която ще се формират конкретни работни групи, които ще дадат резултати в конкретни области", посочи Маричич.

Според него, без да се обвързваме със срокове, трябва да се работи интензивно за подобряване на атмосферата между гражданите и двете държави, за връщане на доверието, увеличаване на нивото на приятелство и съществено да се отстранят пречките за започване на преговорите на Република Северна Македония с ЕС.

Новините от днес и със задна дата