вторник, 25 януари 2022 г.

До минус 20 паднаха температурите тази сутрин, жълт код за мразовито време за днес

 Започва се! Зимата връхлита след седмица, идват студ и сняг - Горещите  новини на Подбалкана

Предупредителен жълт код за студено време издаде за днес за пет области на страната Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

Жълт код за студено време издаде НИМХ за София-град, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Жълтият код с предупреждението за отрицателни температури е поместен в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Областите, които днес са с жълт код за студено време, са: София-град, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тях времето днес ще е студено, с минимални температури от минус 12, минус 10 градуса, а дневните температури ще са под нулата, информират синоптиците от НИМХ.

До минус 20 градуса достигнаха минималните температури в област Смолян през последното денонощие, според данни на Метеорологичната станция на Рожен. Най-студено е било в Чепеларе, където термометрите паднали до минус 20 градуса, в района на Рожен са измерени минус 17.5 градуса. В Пампорово минималната температура тази сутрин е минус 18 градуса, според информация от Планинската спасителна служба.

Пътищата в планинската област се обработват и почистват, в отделни участъци има заледяване. За прохода "Превала" е в сила ограничението за движение на товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета, информират от Областното пътно управление

Стойности, близки до минус 20 са отчели и автоматични метеорологични станции в Чуковец и Самоковско. Разбира се, това са изолирани високи полета и там такива стойности не са необичайни. В низините температурите бяха до около минус 6, минус 11 в повечето райони.

До довечера ще има променлива облачност. Дневните температури ще бъдат от минус 2-3 до плюс 3 градуса. През нощта ще има променлива облачност, по-значителна над източната половина на страната след полунощ.

Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от запад-югозапад.

Минималните температури в повечето места ще са от минус 8 до минус 3, все още малко по-ниски, до около минус 10-11 на места по високите котловини на запад.

През деня облачността ще бъде значителна. Ще остане ветровито. Дневните температури постепенно ще започнат да се повишават и ще бъдат от 2 до 6-7 градуса.

Постепенното повишение на температурите ще продължи и в следващите дни и дневните стойности ще достигнат 10 -12 градуса на места в низините.

До края на седмицата не се очакват съществени валежи.

Новините от днес и със задна дата