събота, 8 януари 2022 г.

Акад. Митев предупреди за странични ефекти и мутации от хапчетата убийци на К-19

 

Два вида хапчета, които спират развитието на вируса COVID-19 в човешкия организъм, ще бъдат доставени в България, пише Труд.

Първите количества от лекарствените препарати Паксловид на компанията Пфайзер и Молнупиравир на компанията Мерк ще бъдат общо 50 000 опаковки - 30 000 от единия и 20 000 от другия. Това потвърди зам. здравният министър Георги Йорданов.

Страната ни ще получи медикаментите, като част от общата доставка за страните членки на ЕС. След това се очаква да бъде съставен национален протокол, по който те да се прилагат в лечението на заразени с коронавирус, обясни  проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарствата.

Вероятно хапчетата, които няма да могат да се купуват свободно, ще бъдат достъпни в COVID зоните, през РЗИ или личните лекари, прогнозираха лекари. Идеята е да се използват за домашно лечение и ако се започнат навреме - да се избегнат усложнения и постъпване в болница.

Част от медиците обаче изразиха и скептицизъм относно приложението на препаратите. Според акад. Ваньо Митев, бивш ректор на Медицинския университет в София, сега - преподавател в Катедра „Медицинска химия и биохимия”, има теоретична вероятност Молнупиравирът (Molnupiravir) да повлияе на нормалната човешка ДНК, когато се репликира, ако по време на този процес се случат мутации, това може да е сериозен проблем.

Още през ноември акад. Митев посочи , че в публикация на Journal of Infectious Diseases, учени демонстрират, че Молнупиравирът може да мутира ДНК в животински клетки.

„Тези учени настояват за по-сигурни данни относно риска за мутации в хора, защото това лекарство е мутагенно в плъх. Аз поддържам това становище и лично аз не бих ползвал и не бих препоръчал Молнупиравир”, заяви акад. Митев. При най-малката опасност от мутагенност едно такова лекарство не трябва да се взема”, посочи още акад. Митев.

„Що се отнася до Паксловид на Пфайзер, таргетът или прицелната молекула е една специфична вирусна протеаза, тя е характерна за вируса, няма я в човешкия организъм и тя е отговорна за репликацията на вируса. Чисто теоретично това е много по-добър и безопасен метод на действие”, коментира още акад. Ваньо Митев по ефикасността на лекарството Паксловид.

Българският учен отново припомни, че повече от година и половина у нас, в Александровска болница и не само, се прилага изключително успешна терапия с Бромхексин и Колхицин. „Когато човек се разболее и започне моментално инхалации с Бромхексин и включи Колхицин, ние не знаем за случай, при който тази терапия е приложена и да се стигне до болница”, обяси метода акад. Митев.

„Тази терапия е много евтина и ефикасна и в момента искаме хилядите случаи, които са лекувани по този начин, да ги обобщим, за да ги публикуваме”, каза още той. По думите му новите лекарства като Молнупиравир и Паксловид са с курс на лечение около 800 долара, а приложението на Бромхексин и Колхицин се измерва в няколко лева.

„Колхицинът е този, който блокира усложненията, а Бромхексинът не позволява на вируса да влезе вътре и прави превенцията”, обясни ефектът от комбинацията при лечението на коронавирусна инфекция акад. Ваньо Митев.

„Бромхексин-инхалаторен и колхицин просто ги смятам за идеални за амбулаторно лечение и ако това се започне адекватно още в началните стадии, според мен почти никой няма да стига до болница”, категоричен бе акад. Митев.

Новините от днес и със задна дата