събота, 8 януари 2022 г.

Динамично време: дъжд, сняг и температури от минус 15 до над плюс 10 градуса в следващите дни

 Задават се студ и сняг - Общество — Стандарт Нюз 

От днес  и през следващите 7 дни предстои голяма динамика в атмосферните процеси. За кратко мекото време ще се смени с доста по-студено, а след това отново ще се затопли.

Днес облачността ще бъде значителна, с временни разкъсвания и намаления.

На отделни места ще превали слаб дъжд, в крайните северозападни райони - слаб сняг. Ще духа слаб вятър от изток-североизток.

През нощта и утре облачността ще остане значителна, със слаби превалявания само на отделни места в крайните северозападни райони и Южните Родопи. Ще духа слаб североизточен вятър.

Минималните температури ще са от 1 -2 градуса на запад до  8-9 в източните райони, а дневните - от 5 до 11 градуса в повечето места.

През нощта срещу понеделник и в понеделник дъжд ще завали над западната половина на страната. Минималните температури ще са от 4 до 9 градуса, а дневните - от 6 до 11. В София, където ще бъде малко по-студено, дъждът ще се премесва с мокър сняг, а в планините ще вали сняг.

Във вторник от североизток ще започва да прониква студен арктичен въздух и температурите ще се понижат още. Дъжд ще вали в Тракия, а около Стара планина и Родопите - сняг. С понижението на температурите дъждът и в ниските части на западната половина на Горнотракийската низина ще преминава в мокър сняг, но валежите ще са по-значителни  в планините, особено Родопите и Странджа.

Дневните температури няма да са много различни от сутрешните - предимно от 1-2 до 7 градуса.

В сряда ще бъде по-студено. Минималните температури ще са от минус 6 до плюс 2, а дневните - около нулата, от минус 2 до плюс 3 градуса. Слаби превалявания от сняг ще има в западните райони.

Най-студено ще бъде в четвъртък и петък сутрин, когато в голяма част от страната минималните температури ще са от около минус 10-11 до минус 6 градуса. На места в Лудогорието и високите затворени котловини със снежна покривка не са изключени и стойности до около минус 14-15 градуса.

Повишение на температурите ще настъпи в края на следващата седмица.

Новините от днес и със задна дата