петък, 3 декември 2021 г.

Прокуратурата се самосезира за уволнението и нарушенията на Ваня Караганева

  

Софийската градска прокуратура се е самосезирала по медийни публикации, касаещи евентуално извършени престъпления от общ характер в Държавна консолидационна компания (ДКК), обявиха от обвинението. 

Прокуратурата се е сезирала на 1 декември заради многобройни запитвания от медиите, касаещи ДКК.

Незабавно е разпоредена проверка по реда на Закона за съдебната власт. Наблюдаващият прокурор е възложил на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да извърши съответните действия. 

В края на ноември Ваня Караганева бе уволнена като като втори директор на "Държавната консолидационна компания". Като причина общото събрание на Съвета на директорите на ДДК посочи "редица нарушения". 

Това пък провокира служебният министър на икономиката Даниела Везиева да поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите, определяйки действията им като желание за запазване на стария модел на непрозрачна работа в ДКК и "добре подготвен компромат, целящ да дискредитира изпълнителния директор".

Изпълнителният директор и член на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания Рая Каназирева пък се закани да сезира Европейската прокуратура за решения, взети еднолично от Ваня Караганева в качеството ѝ на изпълнителен директор. 


Самата Караганева обвини ДКК, че "в продължение на години юридически услуги на компания са предоставяни от търговското дружество "КейсПро" ООД вместо от адвокатско дружество, което е в нарушение на Закона за адвокатурата". 

В крайна сметка, след като прокуратурата се заема с казуса, тя се ангажира и обществеността да бъде информирана за резултатите от проверката.

Новините от днес и със задна дата