петък, 10 декември 2021 г.

Година по-късно: Българите втвърдяват позицията си за Скопие

  

Над 70% от българите смятат, че най-важно е да бъдат уредени отношенията на Република Северна Македония с България, а не е толкова важно дали Република Северна Македония ще стане член на Европейския съюз. На обратното мнение са 7,5%. Останалите 21,4% се колебаят. Данните са от ежемесечната независима изследователска програма на "Галъп интернешънъл болкан", съобщиха от агенцията.

Изследването е проведено "лице в лице" с таблети между 25 ноември и 3 декември сред 803 пълнолетни българи.

Абсолютната максимална грешка е с 3,5% при 50% дялове; 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Съпоставката с ноември миналата година - когато този въпрос отново бе зададен - показва, че е спаднал делът на колебаещите се. Година по-рано на същия въпрос 5,8% отговарят, че е най-важно Република Северна Македония да стане член на ЕС, дори и отношенията ѝ с България да не са съвсем уредени, а 57,9% смятат, че уреждането на отношенията между двете държави е от първостепенно значение. Повече от една трета от запитаните тогава (36,3%) обаче се колебаят между двете опции. Сега делът на колебаещите се е много по-нисък. Очевидно структурата на мненията на обществото може би кристализира, посочват от агенцията.

Според данните от тазгодишното изследване най-твърди в позицията, че най-важно е да бъдат уредени отношенията между двете страни, а не толкова дали Република Северна Македония ще се присъедини към ЕС, са висшистите, възрастовите групи над 45 години и жителите на столицата.

Малко по-склонни да пренебрегнат проблемите в отношенията ни с Република Северна Македония изглеждат представителите на най-младата възрастова група и хората с по-ниско образование. Но и при тях делът на подкрепящите опцията Република Северна Македония да стане член на ЕС, независимо от проблемите отношения с България, не надвишава една десета.

Най-голям е делът на колебаещите се отново при по-младите респонденти, хората с основно или по-ниско образование, както и респондентите, определящите се като турци и роми. За сравнение: в столицата - където са концентрирани групи с по-високи доходи и образование, в по-активните икономически възрасти - онези, които дават приоритет на членството на Република Северна Македония в ЕС са само 2%, а на обратното становище са близо 80%.

Сред електоратите на партиите на практика има единодушие - над 80% от привържениците на ПП, на ГЕРБ са на мнение, че уреждането на отношенията е приоритет, а пътят на Скопие към ЕС идва след това. Малко по-големи са дяловете на колебание при ДПС, но и там най-сериозното натрупване е в опцията "уреждането на отношенията е най-важно". Любопитно е, че малко по-осезаем дял колебание в сравнение с общата картина има и при привържениците на БСП, посочват от агенцията.

През лятото на 2021 г. "Галъп интернешънъл болкан" провери общественото отношение по още един пряко свързан с темата индикатор - наложеното от страната ни практическо вето за присъединяването на Република Северна Македония към ЕС. 70% от запитаните в експресен телефонен сондаж през юни отговарят, че в спора със западната ни съседка най-добре е България да не вдига ветото, 19,3% смятат обратното, а една десета изразяват колебание.

Новините от днес и със задна дата