петък, 17 декември 2021 г.

Кирил Петков покани генералния секретар на НАТО в България и обсъдиха отношенията с Русия / видео

  

Първо работно посещение на министър-председателя Кирил Петков в Брюксел.

Първият му разговор беше с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в централата на Алианса. Струпване на руски военни по границата с Украйна, отношенията с Русия и ситуацията в Черно море са били част от темите, които са обсъждали Петков и Столтенберг. Столтенберг отправи призив страната ни да продължи да инвестира във военно оборудване.
„Също така приветствам скорошните ви инвестиции в нови бойни самолети, морски патрулни съдове и бронирани коли. Разчитам България да продължи да инвестира в отбраната си, тъй като сме изправени пред все по-непредвидим свят.“

Може да има много голяма синергия между военната и гражданската инфраструктура, която може да бъде използвана и за военни цели. Може би втори мост до този в Русе над Дунав би бил много интересна точка от стратегическа важност. В този смисъл, когато включим тази инвестиция, мисля, че изпълняваме целта за 2% разходи от БВП за отбрана, заяви Кирил Петков.

Позицията ни по въпроса за Украйна е изцяло в тон с позицията на партньорите ни от НАТО и ЕС. В този смисъл ще се радваме да дадем нашия конструктивен принос. Разбира се, дипломатическият начин за решаването на тези проблеми би бил най-добрият, допълни премиерът на България.

Двамата изразиха задоволство от срещата и отбелязаха, че диалогът е бил конструктивен.

Столтенберг заяви, че очаква работата си с премиера с нетърпение, а Петков покани генералния секретар на Алианса в България.

Новините от днес и със задна дата