четвъртък, 30 декември 2021 г.

Доц. Кунчев обяви на извънреден брифинг голяма промяна, свързана с ваксините!

 

Здравните власти обявиха нов срок за поставянето на бустерна доза след първа и втора игла от ваксина срещу COVID-19.

Той ще бъде намален от 6 на 3 месеца. При ваксинирантие с „Янсен” този период ще бъде 2 месеца, тъй като това е препоръката на експертите.  Актуализацията на сроковете се налага заради новия щам на вируса Омикрон.

„Основният въпрос беше да приемем официално съкращаване на срока от шест на три месеца. В Европа има всякакви схеми. Изследванията показват, че три месеца имат максимален ефект", обясни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

„Единствено за ваксината на "Янсен" този период ще бъде в рамките на два месеца. Това ще важи само за ваксинираните над 18 години", добави той.

Здравните власти взеха решение и за удължаване на срока за поставяне на противогрипна ваксина за хората над 65 години. Те ще получат такава и за месец януари.


„При личните лекари се появи информация, че заради необходимостта от 14-дневен интервал между противогрипната ваксина и бустерната доза няма как и двете да бъдат поставени в рамките на месец декемви", допълни Кунчев.

Удължена ще бъде и програмата за ротавирусна ваксина. Всички, които имат желание да имунизират децата си, ще могат да го направят.

Новините от днес и със задна дата