сряда, 22 декември 2021 г.

Дипломатическият корпус е бил скандализиран от ДС съветниците на министър Генчовска

  

Има два скандала, които се разразиха в изпълнителната власт. Това е разминаването между военния министър и премиера във връзка с допълнителните войски на НАТО. Това е недопустимо, да има разногласия по такава съществена точка по отношение на външната сигурност на страната.

Така Валерия Велева коментира в "Пресечна точка" разминаването между премиера и военния министър по въпроса с допълнителните войски на НАТО. "Премиерът отново застъпи правилната теза, че в българските министерства вече не може да има назначаване на сътрудници на бившата ДС на каквито и да е постове. Абсолютно необосновано и странно как Генчовска е назначила четирима съветници, бивши сътрудници на ДС. Това е огромен скандал.

Най-голямото известно име е Петко Сертов. Най-малкото е, че той е бивш сътрудник на ДС. След това има проблемна кариера, свързана с огромни скандали, злепоставили България навън", каза пък Велева, коментирайки скандала с назначенията на сътрудници на ДС за съветници на новия външен министър на страната. 

"Кандидатурата на Генчовска влиза с фалстарт в това министерство. Тогава, когато ние сме казали, че вървим към промяна, към изключително нов начин за структуриране на изпълнителната власт и изобщо на властта, да се стигне до сътрудници на ДС за съветници, е недопустимо", каза още журналистката. 

В този момент водещият на предаването Михаил Дюзев посочи, че и двамата министри - военният и външният - са близки до президента.

"До колкото разбирам, по моя информация, дипломатическият корпус е бил скандализиран от назначенията на Генчовска. Още повече, че Генчевска като ранг в дипломацията тръгва от кота под нулата", каза още Велева. 

"До сега тя е била сътрудник в президентството, разнасяйки кореспонденцията в съответните служби в канцеларията на президента. Издигането ѝ за външен министър без да е влизала във външно, поставя много въпроси. До колкото разбирам дипломатическият корпус вечее изразил своето мнение за нейното назначение", разкри Велева. 

"Военният министър също е от президентската квота. Да се допусне такъв разнобой между военния министър и премиера в такава ситуация. Шпигел вече излезе с такава статия, цитирайки Янев, че България е против войски на НАТО. А ние сме влезли в един съюз, поели сме ангажименти, част от едно семейство и трябва да изпълняваме всичките договори. За мен това е наистина огромен скандал", коментира още Велева разнобоя между Дондуков 1 и 2. 

"Има голям въпрос около идентичността на ИТН. Къде седят по отношение на големите въпроси - геополитическите и ценностните. Ясно е, че премиерът защитава евроатлантическите ни ангажименти. Това, което той направи, е първият лустрационен знак", коментира на свой ред доц. Георги Лозанов. 

"Важно е най-после 30 годни след прехода да няма сътрудници на ДС, особено в МВнР. Петков започва да се еманципира от президента", каза още той. 

Крум Савов изрази притеснения, дали разполагането на войски на НАТО не ни прави мишена на русия при евентуален конфликт. 

"Представете си казуса, ако Израел нападне Турция, НАТО ще защити ли Турция, а и Израел също. Ние сме в деликатна ситуация, в която не е нужно да се превръщаме в пушечно месо", обясни позицията си той.

Новините от днес и със задна дата