сряда, 22 декември 2021 г.

Прокуратурата се самосезира за басейн, вграден в скалите на първа линия край Синеморец

 Край Синеморец изградили незаконен басейн вграден в скали - Общество

Голям басейн, вграден в скали - публична държавна собственост край Синеморец, са открили при проверка служители на Областната управа в Бургас, съобщи БНР.

Басейнът се намира на първа линия до морето.

Областният управител Мария Нейкова е изпратила писмо до кмета на Царево Георги Лапчев, за да получи информация как е допуснато това строителство.

Незаконно изграденият басейн е открит случайно при проверка за незаконно строителство, осъществена на територията на цялата област. Проверяващите са установили, че частен имот прегражда пътя до скалите, където е вграден басейнът.

"Басейнът е върху скалите, които са публична държавна собственост. Нещо по-страшно са констатирали моите колеги там. Преди басейна има имот, който е частна собственост и който имот възпрепятства достъпа на държавата до държавния имот, в който е изграден този басейн".

Този басейн трябва да бъде премахнат, каза категорично областният управител на Бургас Мария Нейкова.

Освен там и в рибарското селище Ченгене скеле са установени незаконно построени вили върху държавни терени, каза още Мария Нейкова:

"Народни представители, органи на изпълнителната власт са се сдобили с едни по-големи къщички там".

Що се отнася до 3-те незаконни постройки край т.нар. летни сараи на Ахмед Доган в парк "Росенец", тъй като нито една фирма не се включи в обществената поръчка, обявена от областната управа за събарянето им, сега от там призовават родолюбци, организации и институции да се заемат с премахването на тези имоти.

Окръжна прокуратура-Бургас се самосезира по публикации в медиите, касаещи незаконния басейн, построен върху скали край морето в местността "Поляните".

Разпоредена е проверка, която трябва да установи дали има незаконно строителство.

Тя трябва да бъде извършена от кмета на община Царево в срок от 30 дни.

След приключване на проверовъчните действия материалите трябва да бъдат докладвани на наблюдаващия прокурор при Окръжна прокуратура-Бургас, който да предприеме проследяващи действия.

Новините от днес и със задна дата