сряда, 22 декември 2021 г.

СЗО: Безразсъдното прилагане на бустерни дози навярно ще удължи пандемията

  

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус предупреди днес, че няма място за илюзии, че ще бъде достатъчно да се прилагат бустерни дози, за да се излезе от пандемията от КОВИД-19, предаде Франс прес.

"Нито една страна няма да може да се измъкне от пандемията с много подсилващи дози ваксини и те не са повод за празнуване, както се очакваше", каза на пресконференция в Женева, няколко дни преди Коледа, генералният директор на СЗО.

"Безразсъдното прилагане на програми за бустерни дози вероятно ще удължи пандемията, вместо да я прекрати, пренасочвайки наличните дози към страни, които вече имат високи нива на ваксинация, като по този начин се дадат на вируса повече възможности за разпространение и мутация", посочи д-р Тедрос.

"Важно е да помним, че по-голямата част от хоспитализациите и смъртните случаи са на хора, които не са ваксинирани, а не на такива, които не са получили бустерна доза", подчерта генералният директор на СЗО и добави: "И трябва да кажем много ясно, че ваксините остават ефективно средство срещу варианти на коронавируса като Делта, а също и Омикрон".

Франция отмени поръчката си за противовирусното лекарство срещу COVID-19 на "Мерк"

Франция е отменила поръчката си за противовирусното лекарство срещу ковид на "Мерк" след публикуването на разочароващи данни от клинични изпитания и се надява вместо това да получи конкурентното лекарство на "Пфайзер" преди края на януари, съобщи днес френският министър на здравеопазването, цитиран от Ройтерс.

Франция е първата страна, която публично отменя поръчка за лекарството на "Мерк", след като в края на ноември компанията публикува данни, според които то е значително по-малко ефективно отколкото се смяташе. Според данните в клиничните изпитания, лекарството е намалило риска от хоспитализация и смърт при високорискови индивиди с около 30 процента. "Последните проучвания не бяха добри", каза министър Оливие Веран пред телевизия Бе Еф Ем.

Засега няма коментар от "Мерк".

Въпреки че ваксините са основните оръжия на правителствата в борбата срещу КОВИД-19, има надежди, че експерименталните хапчета на "Мерк" и "Пфайзер" биха могли да доведат до значително намаляване на вероятността от хоспитализация или смърт при хората с най-висок риск от тежко прекарване на болестта. Франция беше направила поръчка за 50 000 дози от лекарството молнупиравир, разработено от "Мерк" и "Риджбек байотерапютикс".

Междувременно в Италия кабинетът на специалния комисар по извънредната КОВИД ситуация съобщи на 18 ноември, че е получил нареждане от здравното министерство да закупи 50 000 курса на лечение от лекарството на "Мерк" и още 50 000 курса на лечение от лекарството на "Пфайзер". "Договорът все още не е финализиран, но е в ход", каза вчера пред Ройтерс говорител на комисаря.

Началникът на лекарствения регулатор в Италия Никола Магрини на 9 декември каза пред комисия в Сената, че двете лечения биха могли да са достъпни в Италия от края на януари. Въпреки това двама висши съветници по научните въпроси на правителството, цитирани от Ройтерс, казаха, че независимо от наличността на лекарствата, ще има оценка на употребата им. "Трябва и ще има независима преценка на оценката на регулаторните органи", заяви Уолтър Рикарди, главен съветник на министъра на здравеопазването на Италия Роберто Сперанца.

Германия вече е закупила противовирусното лекарство на "Мерк", каза днес министърът на здравеопазването Карл Лаутербах. "Това е обвързваща поръчка" посочи той и добави, че Берлин води разговори и с "Пфайзер" за закупуване на неговото противовирусно лекарство.

Очаква се, че Европейската агенция за лекарствата ще реши дали да одобри хапчетата на "Мерк" и "Пфайзер" през новата година.

Лекарството "Паксловид" на "Пфайзер" е демонстрирало близо 90 процента ефективност за предотвратяване на хоспитализации и смърт при високорискови пациенти, болни от КОВИД-19.

Според Оливие Веран Франция е закупила това лекарство вместо отказаната поръчка, въпреки че той не уточни колко дози са били осигурени. "Франция ще го получи преди края на януари", продължи Веран. Министърът уточни, че все още не е решено дали лекарството ще може да се закупува без рецепта в аптеките.

Новините от днес и със задна дата