четвъртък, 9 декември 2021 г.

На българите на Острова, масово им спират помощите

 

Десетки български граждани са изпаднали в невъзможност да посрещат разходите след необяснимо спиране на обезщетения по програмата Universal Credit във Великобритания.

Това се е случило след създаването на звено за „преглед на риска” в Министерството на труда и пенсиите, алармира народният представител от лейбъристката партия за Едмънтън Кейт Осамор, предаде Guardian, цитиран от bg-voice. Тя посочи, че офисът ѝ бил затрупан през последните седмици с молби за помощ от български граждани, чиито обезщетения са били спрени за дълго време при това без никакво обяснение.

Загриженост относно третирането на много български и някои полски граждани в държавната схема Universal Credit е изразена и от благотворителна организация, подкрепяща граждани на ЕС, и агенция за недвижими имоти, която отдава под наем на български наематели в Лондон.

Кейт Осамор заяви, че тя се е обърнала до министърът по труда и пенсиите относно проблема и е изразила своята „сериозна загриженост“, че български граждани са станали несправедливо обект на разследване за измами с обезщетения заради тяхната националност.

Повечето от засегнатите са самотни майки, отбелязва Guardian. Те работят най-често на на непълно работно време и на нископлатени позиции, за това те разчитат на обезщетенията като начин за допълване на плащанията за наем.

Много от тях са били принудени да използват хранителни банки, а някои са останали без дом в резултат на просрочените им наеми. Жалбоподателите често са били уведомявани чрез текстово съобщение, че техните обезщетения са спрени, и не им е предоставяна информация как да обжалват, посочва още Осамор.

Тя се е свързала с Министерството на труда и пенсиите, чрез гореща линия за народни представители, но е била разочарована от отговора.

В малкото случаи, в които получих отговор от DWP, в отговора просто се посочва, че се извършва „преглед на риска“, без индикация кога ще приключи той, посочва лебъристката.


Признавайки, че DWP има право да разследва измами, Осамор смята, е крайно несправедлива идеята дадено лице да трябва да бъде поставено под подозрение поради националността му.

Тя посочи, че е силно загрижена за ефективността на система, която позволява прекратяване на помощи за месеци наред без никакво обяснение.

Нейните опасения бяха подкрепени от агент по недвижими имоти, който каза, че нейната компания в Северен Лондон се занимава с 40 наематели, които се борят да плащат наема, тъй като плащанията им от Universal Credit са спрени.

38 от тези клиенти са българи и са двама поляци.

Една наемателка, самотна майка, беше изгонена миналата седмица, защото не можа да плаща наема си след месеци без достъп до държавната помощ.

Агентът по недвижими имоти е озадачена от предположението, че спиранията може да са свързани с измами, тъй като агенцията за отдаване под наем направи строги проверки на всички наематели, преди да подпише договори за наем, за да провери самоличността и работния статус на клиентите си.

Оливия Викол, директор на неправителствената организация Центъра за права на труд, която е базирана в Лондон , заяви че нейната организация съветва осем души от България, които се борят да си възстановят обезщетенията
.
Опитите да се изясни какво е довело до спиранията са били неуспешни, каза тя.

„Тази непрозрачност прави невъзможно ищците да оспорват решенията“, каза тя. „Хората трябва да знаят защо плащанията им се спират и да им се даде възможност да оспорят това. Решавайки разко да спре плащанията Министерствтото на труда и пенсиите ги обрича на бедност, каза още Викол.

„Ние имаме задължение към данъкоплатците да разследваме молбите за обезщетение, когато подозираме измама, включително потенциално и в случаите на организирана престъпност, посочват пред Guardian от Министерството на труда и пенсиите.

Екипът за преглед на риска е създаден, за да разследва рисковете от престъпна дейност и не е свързан с националност. Ако някой ни предостави доказателства, за да покаже, че искането му почива на реални факти, ние спешно ще приложим дължимото плащане, посочват от там.

Новините от днес и със задна дата