петък, 31 декември 2021 г.

Прокуратурата отказа досъдебно производство срещу Борисов за изказването му за ваксините

  

                               Снимки: Булфото

Прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП) е постановил отказ от образуване на досъдебно производство за разпространяване на фалшива новина от страна на Бойко Борисов, относно изказването му, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност. Причината е обективна несъставомерност на деянието, посочват от обвинението. 

Преписката бе образувана по сигнал на бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров срещу Бойко Борисов. Повод за сигнала бяха следните изявления на лидера на ГЕРБ "Днес какво направиха - имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност - "Пфайзер". До 30 септември им е срокът на годност. Удължили го били, но ролята на една ваксина е да бъде безопасна и да е ефикасна." 

Още два сигнала са постъпили със същия предмет - единият в Софийската градска прокуратура от ГД "Боец, а другият в Районната прокуратура в Благоевград, и са приобщени към преписката на СГП. 

В хода на проверката са изискани справки относно доставките на ваксини и техния срок на годност, както и справки от всички регионални здравни инспекции в страната относно изпращането и получаването на ваксини във всички областни градове и др. Установено е, че четири партиди на доставени ваксини със срок на годност до 30 септември 2021 г. са били изпратени в цялата страна. 

Съгласно официалното съобщение на Министерство на здравеопазването "на 10.09.2021 г. след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата в ЕС беше одобрен нов срок на годност на ваксината на "Пфайзер" при условия на съхранение при свръхниска температура. Срокът на годност за замразен флакон е удължен от 6 на 9 месеца." 

Цитираните по-горе изявления на Бойко Борисов не представляват по съществото си заблуждаващи знаци за тревога по смисъла на чл. 326, ал. 1 от Наказателния кодекс. Дори напротив, изказването му според прокуратурата е довело до информираност и обществена дискусия по значим проблем, а именно, че сроковете на ваксината се удължават само с решение на Световната здравна организация.

Постановлението подлежи на обжалване пред Апелативна прокуратура-София.

Новините от днес и със задна дата