неделя, 12 декември 2021 г.

Прокуратурата обвини ГДБОП в безпрецедентен натиск по разследването на казуса "Хемус"

  

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за оказан натиск върху наблюдаващите прокурори по разследването за пране на пари, отпусни за строителството на лот 5 от автомагистрала "Хемус".

Проверяват се действията на ръководителя на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" Калин Стоянов, който според представителите на Софийската градска прокуратура /СГП/ е заплашвал работещите по случая прокурори. Това съобщи Невена Зартова, административен ръководител на СГП.

"Искаме да информираме обществеността за безпрецедентния натиск, който се упражни върху наблюдаващите прокурори по делото за изпиране на пари за АМ "Хемус". Разследването е под надзора на трима наблюдаващи прокурори в СГП. На 6 декември по инициатива на разследващите органи беше повдигнато обвинение и беше задържано лице за 72 часа. На 9 декември беше внесено искане за постоянен арест на задържания, като беше взета мярка "Домашен арест". Към днешна дата срокът за протестиране не е изтекъл", заяви говорителят на прокуратурата Десислава Петрова.

По думите ѝ, след като станало ясно, че обвиняемият по делото остава под домашен арест, в СГП е постъпило искане с разпореждане обвиняемият да бъде доведен в сградата на ГДБОП за събота и неделя, за да му бъде проведен разпит.

"Вечерта в петък наблюдаващият прокурор е получил обаждане  от ръководителя на разследващите органи, като той отново е потвърдил, че обвиняемият желае да дава показания само пред наблюдаващ прокурор. Той е отишъл в ГДБОП, където се е срещнал с разследващите органи и е получил информация, че писмено искане за разпит в присъствието на прокурор няма. Обвиняемият е отишъл и е заявил, че не знае защо е там и е дошъл по искане на своя защитник. Защитникът от своя страна е заявил, че има уверение, че СГП няма да обжалва домашния арест", обясня още тя.

"Наблюдаващият прокурор е получил условие да се измени мярката за неотклонение в по-лека такава, което би довело до освобождаване от наказателна отговорност. Наблюдаващият прокурор отговаря, че извънсъдебни договорки са в противоречие със закона и тя няма как да участва в тях", подчерта Петрова.

"Междувременно наблюдаващият прокурор е уведомена, че директорът на ГДБОП Калин Стоянов иска да се срещне с нея. Срещата се провежда в сградата на ГДБОП между Калин Стоянов, разследващите полицаи по делото, двамата наблюдаващи прокурори, заместник градския прокурор и оперативни работници. На тази среща Калин Стоянов с неподходящ тон се обръща към наблюдаващия прокурор с реплики в смисъл - тя слага край на разследването като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че за това ще ѝ бъде търсена отговорност", допълни тя и призова за спазването на добрия тон.

По думите на административния ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова е започнало разследване за оказване на натиск върху прокуратурата, за което се предвижда наказание до пет години затвор.

На въпрос дали то е насочено срещу шефа на ГДБОП, Затрова посочи, че това зависи от събраните материали.

ГДБОП: Четири дни не може да се разпита лице, готово да разкрие схемата за "Хемус"

Новините от днес и със задна дата