неделя, 12 декември 2021 г.

Тежка обстановка в Югозападна България: Прелели реки, паднали мостове и дървета, свлачища

  

                                       Боян Кехайов 

Обилни дъждове наложиха обявяване на извънредно положение в общините Неделино и Рудозем. По-тежка е обстановката в Рудозем заради интензивното покачване на реките Арденска, Чепинска, Елховска. Тежка е обстановката и в още няколко общини в Смолянска област. Съобщава се и за паднали дървета и затворени пътища. Местното население се страхува и от преливащия язовир "Пловдивци".

"Около 11:30 започнаха масовите проблеми - да се свличат земни маси по улици, пътища. 12:30 нивото на река Чепинска и Елховска се покачи до ниво, при което започна да излиза от коритото и да прелива пред самата община. В 1 часа токът почти в цялата община изключи - имаме наводнени трафопостове и затова в 1 часа обявих бедствено положение. Към момента евакуирани хора няма, някои предпочетоха да се преместят на по-безопасно място, но около 3:30 часа всички се завърнаха по домовете си и предполагам, че вече спят. Излизането на реката от коритото и заливането на улиците в централната градска част ни накара да предприемем действия да оповестим на населението, че има опасност и е възможна евакуация. Подчертавам - не е заради преливане от язовира", разказа кметът на Рудозем Румен Пехливанов пред БНР.

Той обясни пред bTV, че язовир "Пловдивци" прелива, но не заради скъсана язовирна стена.

Кметът на Неделино Боян Кехайов обявява бедствено положение в 2 часа през нощта, като дъждът там е спрял в 3.

"В 2:00 часа обявих бедствено положение в цялата община заради проливния дъжд, вятър и нанесените щети! Към всички водачи на моторни превозни средства отправям апел да бъдат изключително внимателни, тъй като пътните платна са наводнедни, има образувани кални наноси, а от 2 часа пътя Неделино-Крайна в района на бившата пресевна станция е наводнен, поради излизане на река Неделинска от пътното платно!Улица " Стара планина" е затворена за движение поради свличане на земни маси. Поради наводняване на помпена станция село Крайна, временно е преустановено!", обяви Кехайов в своя Facebook профил.

Няколко тежкотоварни автомобила са пропаднали в района на бензиностанцията в Неделино в резултат на свличане на земни маси. Аварийни екипи работят за извличане на автомобилите от калното свлачище, предаде БТА.

Пред bTV потърпевши от Рудозем споделят, че заедно с други жители са се евакуирали в Смилян. Зрители съобщават и за наводнения в родопското село Забърдо и Мадан.

От АПИ предупреждават за затворени пътища в отсечката Девин-Кричим. Причината е прелялата на места река Въча. В смолянска област на места има паднали дървета и образувани свлачища.

"Заради излизането от коритото на р. Въча, движението е спряно в кв. "Настан" и между Тешел и с. Грохотно. В 7 часа екип на общината тръгва на обход, уточни кметът на Девин Здравко Иванов пред БНР.

Без ток и без път са боринските села Ягодина, Буйново и Кожаре, а жителите на Ягодина са блокирани заради подкопан мост.

В Златоград не се стигна до обявяване на бедствено положение, тъй като критичната ситуация бе овладяна през нощта, каза кметът Мирослав Янчев. Общинският кризисен щаб е заседавал през нощта. При преливането на Върбица в рамките на Златоград са били заплашени от наводняване два завода в града, но рисковете са преодолени навреме.

Нанесени са щети на склад на едро, който е наводнен. Силният вятър е предизвикал прекъсване на електричеството в отделни населени места в община Златоград, без електрозахранване е и помпена станция.

Най-обилни валежи в област Смолян за последното денонощие са паднали именно в Златоград - 138 литра за квадратен метър, според данни на Метеорологичната станция на Рожен.

Временно е затворена и магистрала "Струма" заради прелели реки и свлачища. Край Симитли не спря да вали през цялата нощ. Реките Струма и Благоевградска Бистрица излязоха от коритата, съобщава bTV.

Тази нощ имаше множество свлачища в района Креснеското дефиле и пътя БанскоГоце Делчев. Активно свлачище има и на пътя Невестино - Бобошево. Пожарната в Кюстендилско се е отзовала на над 17 сигнала за отводняване на къщи. Затворен е пътят за Подгорието в община Петрич.

Междувременно столичният кмет Йорданка Фандъкова е разпоредила 24-часово наблюдение на критичните места на реките в София. 

Вследствие на силния дъжд тази нощ реките, преминаващи през територията на града са повишили своите нива с 80 до 150 см, посочват от общината. Според Красимир Димитров, директор на "Аварийна помощ и превенция" /АПП/, към момента няма разливи и всички реки текат в коритата си. Чрез системата за ранно предупреждение "Аква", която разполага със сензори и камери, дирекция "Аварийна помощ и превенция" следи покачването на нивата в реално време на още 30 критични места.

През последните дни във връзка с прогнозата за силни дъждове - жълт код, контролирано се изпускаха водни количества от общинските язовири "Мрамор", "Суходол 2", "Мърчаево" и "Иваняне" с цел осигуряване на свободен обем.

Новините от днес и със задна дата