вторник, 28 декември 2021 г.

Турция ще търси български граничари с Интерпол

  

                                            Снимка: bTV

Наказателният съд в град Къркларели подготвя документите за издаване на червена бюлетина на Интерпол за ареста на четиримата български граничари, обвинени за смъртта на турски бракониер през 2008 г.

"Поисках отново съдът да се откаже от издирването на граничарите с червена бюлетина, но ми отказаха", коментира адвокатът на българските гранични полицаи Джошкун Молла пред БНР.

Югоизточната ни съседка търси отговорност на граничарите заради инцидент отпреди 13 години. Тогава при арест на турски бракониери в морето край Резово се стига до сблъсък, при който един от нарушителите е прострелян смъртоносно. У нас делото беше прекратено, но в Турция се води друг процес.

Междувременно решението на международния съд в Страсбург, който потвърждава невинността на български граничари е допуснато по време на заседанието на съда този вторник.

"Трябва да вземе (турският съд - б.а.) под внимание решението на Страсбургския съд, защото ние сме приели като страна решенията на този съд и трябва да се прилагат", коментира по този повод Молла.

В днешното заседание е разпитан и свидетел, коментира юристът:

"Който е гледал по българска телевизия нещо и е направил запис на тези предавания. Неговото мнение е, че той (бракониерът - б.а.) е бил застрелян заради един калкан. Не го приех и заявих, че това не е очевидец. Той не знае за случая, а само изказва своето субективно становище и то - от телевизионно предаване. Той не може да бъде приет като свидетел", добави Молла.

Въпросните записи ще бъдат гледани от магистратите.

Делото е отложено за 5 юли.

Новините от днес и със задна дата