вторник, 7 декември 2021 г.

Синдикалист: Съкращенията на администрация трябва да отворят място за новата клиентела

  

                                   Снимка: "Булфото"

 Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" коментира заявката за съкращение на 30 000 чиновници, направена от единия лидер на ПП Асен Василев.

"Тези неща се правят с три цели. Първата е, за да се освободи място новата клиентела. На второ място, може да се предположи, че някои дейности, които се вършат от лица в администрацията, да бъдат аутсорснати, например счетоводни услуги. Третата цел е да бъде нахранена тълпата", заяви Димитър Манолов в студиото на NOVA.

"Как ще съкратим администрацията като се откриват нови министерства?", попита той риторично.

"Нека да кажем, че ако те съкратят с 30% от работещите в агенциите, те непременно трябва да ги закрият", допълни Манолов.

Според Красимир Дачев, който също бе участник в дискусията, съкращаването на държавната администрация е необходимо и не може да се отлага.

"Чиновникът лимитира качеството на услугата. Премахването на гишето ще премахне корупцията. Намаляването на броя ще увеличи заплатата на останалите. Ще намалеят и лицензионните и разрешителни решими. Така се събират най-ефективно данъци и такси", коментира представителят на работодателите.


По думите на Димитър Манолов не трябва да се мисли за обобщен образ за държавния служител.

"За това, което говори г-н Дачев, и аз се подписвам под него. Има обаче хора, които работят на терен и те няма как да бъдат заменени".

"Нали сте сигурен, че няма да изчезнат партийните синекури. Там се слагат едни удобни хора. Този разговор започва с вадене на списък на държавната администрация", допълни синдикалистът.

Дачев беше категоричен, че за да бъде продуктът по-добър, трябва "да се махнат хора".

"Една от целите е да бъде подменена партийната клиентела. Разказът винаги е бил такъв, какъвто е сега", заключи пък Димитър Манолов.

Новините от днес и със задна дата