събота, 11 декември 2021 г.

Цената на хляба ще расте още

 

Около 20% се е повишила през последните два месеца цената на хляба, като очакванията са до края на годината да има и допълнително увеличение.

Причините са в рекордната цена на брашното, която се очаква да достигне 1000 лв. за тон, както и в драстичното увеличение на цената на тока и значително по - малката конкуренция поради фалирането на много частни хлебопекарни.

Според Регионалните съюзи на сладкарите и пекарите още една голяма част от по-малките производители са заплашени от фалит.

Хлябът е намален и като грамаж, за да е на поносима за потребителя цена, като такъв от 600 грама в момента на едро струва около 1,20 лв.

Ако се спазва старата формула за формиране на цената на хляба, то той вече би трябвало да струва 3-4 лв. за килограм, заяви пред БНР председателят на Регионалния съюз на сладкарите и пекарите Тодор Няголов в Добрич:

„До Нова година цената на брашното ще скочи около 1000 лв. Цената на тока расте главоломно, неизбежно е да няма поскъпване. Дано да е поне след Коледа“ 

По-малките пекарни, особено тези, които се занимават с производство само на закуски, вече освобождават персонал. При тези цени на тока и суровините са заплашени и от фалити, допълни Тодор Няголов.


Новините от днес и със задна дата