понеделник, 6 декември 2021 г.

Ето ги новите почетни граждани на Бургас

 Ето ги новите почетни граждани на Бургас

По време на празничната никулденска сесия на местния парламент се обявяват официално новите почетни граждани на Бургас. Тази година сред тях има и хора с богат житейски опит, и дръзки младежи. Общото помежду им е това, че разнасят славата на Бургас далеч извън неговите граници.

Кметът Димитър Николов връчи почетните грамоти на:

* Стефани Кирякова – притежателка на множество медали от национални и международни турнири по художествена гимнастика, световна шампионка и олимпийска шампионка с ансамбъла ни на олимпиадата в Токио тази година. Красива, стилна и земна, тя присъства лично, за да получи своята почетна награда.

* Мария Бакалова – за актьорската си игра във филма „Борат 2“ спечели три много престижни награди за най-добра поддържаща женска роля през 2021 г. – на Лондонския кръг на кинокритиците, на Националното общество на кинокритиците (САЩ) и на Обществото на онлайн филмовите кинокритици. За брилянтната си актьорска игра Мария Бакалова бе номинирана за „Златен глобус“, както и за „Оскар“. Мария не успя да присъства лично днес, но изпрати от САЩ много мил видео поздрав към своите сънародници. От нейно име наградата прие баща й Вълчо Бакалов.

* Бургазлията проф. д-р Илиян Стоянов Иванов и д-р Йорданка (Дана) Петкова Проданова – двамата български лекари са привлечени като асоциирани продуценти на филма „Дълбоко усещане“. Тогава те заявяват, че това е амбициозен и оригинален проект, който ще остави трайна следа в киното. Това е първата продукция в историята на изкуството, в която е ангажиран сляп и глух актьор. Късометражната лента бе номинирана за „Оскар“ и има вече 15 отличия. Двамата доктори също изпратиха от САЩ видео поздрав към бургазлии.


 * Бургазлиите, обявени за почетни граждани през 2020 година, получиха грамотите си сега, тъй като миналия декември церемония не бе проведена. Това са:

 * Плувецът Цанко Цанков – за вдъхновяващите му успехи в басейна, но също така и в открити води. Той стана първият човек, прекосил в плувен маратон Бургаския залив от край до край.

* Нейчо Попов – посмъртно. Той е един от създателите на Държавния сатиричен театър. Играе в театъра, снима се в киното и телевизията. Нейчо Попов е най-голямата любов на Стоянка Мутафова. Един от най-талантливите бургазлии в актьорската професия, а те никак не са малко. Наградата прие неговата братовчедка Елена Томасян.

* Петър Иванов – републикански шампион по борба, златен медалист на турнира "Дан Колов", световен шампион. Със своята активна състезателна дейност заслужилият майстор на спорта записва името си в българската спортна история в дисциплината свободна борба.

* Стоян Апостолов – удостоен със званието майстор на спорта по автомобилизъм. Многократно участва в рали състезания в Турция, Гърция, Югославия, Белгия, Румъния. Той е десетoкратен шампион на Рали крос за България, както и петнадесет години шампион на писта за Националния ни шампионат.

* Деви Симеонов – посмъртно. Той е един от архитектите, очертали контурите на Бургас. Голяма част от своето време и сили Деви Симеонов посвещава на изследователска и събирателска дейност, свързана с градоустройството на Бургас, с неговата архитектурна история. Наградата получи от негово име внукът му Деян Симеонов.

 Днес бяха връчени и три почетни значки. За спасяването на човешки живот ги заслужиха Георги Иванов, Валентин Иванов и Антон Спасов.

Новините от днес и със задна дата