неделя, 26 декември 2021 г.

Гешев от Желязната църква в Истанбул: Да загърбим омразата един към друг и да се сплотим

 

С празнична литургия за Рождество Христово днес бе отбелязан храмовият празник на българската църква "Свети Стефан", наричана Желязната църква, на брега на Златния рог в Истанбул.

"Надявам се ние българите да загърбим омразата един към друг, да се сплотим, да се сетим, че съединението прави силата и пожелавам по-често да потребяваме думи като "татковина" и "родина". Желая здраве и благодат на всички българи и просперитет на нашето отечество България!" Това каза главният прокурор Иван Гешев, който присъства на службата в Желязната църква в Истанбул. В храма "Св. Стефан" за първи път след дълъг ремонт се отслужва Рождественска литургия.

Храмът, който е най-ценният паметник на българското духовно и културно-историческо наследство в Турция, през тази година навърши 123 години.

"Това е един символ на българския дух, благодарение на който българският народ е оцелял през вековете" - така Гешев обясни присъствието си на службата, отслужена от старозагорския митрополит Киприан в съслужение с представител на вселенската патриаршия.

"За съжаление голямата част беше на гръцки и не можах да я разбера. Надявам се по-често да има служби в този стълб на българщината и те да са на църковнославянски", коментира Гешев пред bTV.

Службата се води от Старозагорския митрополит Киприян и митрополит Емануил от Вселенската патриаршия. Заради участието на представителя на Вселенската патриаршия голяма част от службата обаче беше на гръцки език.

Пред БНТ българският консул Васил Вълчев също заяви, че се надява службите в българските църкви зад граница да се водят основно на черковнославянски език.

"Българската държава подкрепя и продължава да подкрепя цариградските българи", изтъкна още Вълчев.

Това е първата такава служба след началото на пандемията. Литургията за пореден път стана повод общността на Цариградските българи да се събере за празника.

Подчертавайки, че светата литургия е била изключително въздействаща, митрополит Киприан заяви пред БТА: "Богослуженията са благодатни, когато има единство във вярата, единство в любовта, истината и надеждата и именно тогава православната църква може да бъде силна и винаги ще бъде силна".

В празничната литургия участваха българи в Истанбул, архитектката Фикрие Булунмаз, по чийто проект бе реставрирана Желязната църква преди 3 години, гости от България и от Истанбул.

Прочетено бе поздравително послание от президента Румен Радев до сънародниците от общността на българите в Истанбул.

"Храмът "Свети Стефан" е не само място за черкуване. Той е и светъл символ на нашата история и свидно място за поклонение. Бих искал да ви поздравя за положените от Вас усилия през изминаващата 2021 г. за съхранение на българския дух и традиции, за опазване на българското културно-историческо наследство, като ви уверявам, че българската държава и в бъдеще ще продължи да подкрепя нашите сънародници в Истанбул", се посочва в посланието.

Новините от днес и със задна дата