понеделник, 27 декември 2021 г.

Разбиха канал за мигранти, 58-годишна жена с дебело досие била тартор

  

                                        Снимка: БТВ 

Разбиха канал за мигранти, 58-годишна жена от Хасково с дебело досие била тартор. Арестувани са още двамата шофьори, координатор и организаторката на канала, която се занимава от 1999 г. с каналджийство. 

Шофьорите са задържани с 15 афганистанци в Бургас. 

Интересното в схемата е, че е бил наеман и екскорт - една кола се е движела пред колите с мигрантите, за да "прочиства" пътя от полиция, и една отзад.

По време на пътуването са си разменяли местата, разкри ст. комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР-Бургас.

Таксата за каналджиите била средно по 500 евро на мигрант.

Голяма част от криминалния контингент, занимаващ се с кражби, се е преориентирал към трафик на бежанци заради лесната и бърза печалба, коментират разследващите.

На шофьорите, например, са предлагани, по 3500 лв. на курс, обясни Иван Кирков - адм. ръководител на РО-Бургас. 

Районна прокуратура-Бургас привлече към наказателна отговорност жена и трима мъже, на които са повдигнати обвинения за противозаконно подпомагане на 15 граждани на Афганистан да преминат през територията на страната, като обвиняемите са целели да получат облага за себе си. Престъпните деяния са осъществени на 18.12.2021 г. и на 19.12.2021 г. в Бургас. Обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност, като всеки от тях е имал определена роля в организацията и самото превозване на чуждите граждани.

Жената е действала в ролята на подбудител и помагач, склонявайки умишлено К.Х., Д.Х. и Х.Х. противозаконно да превозят 15 афганистански граждани през територията на страната. Тя е давала наставления и разпореждания на тримата мъже. Предоставяла им е и материална облага. Улеснила е извършване на престъплението, давайки съвети, разяснения за престъплението и набавяйки средства за извършването му. Жената е задържана на територията на обл. Хасково. Спрямо нея е внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Новините от днес и със задна дата