вторник, 7 декември 2021 г.

Бивш данъчен е обвиняем за пране на пари, прибрал 53 млн. от строежа на "Хемус"

 Арестуван е собственик на голяма компания за млечни изделия - Mediapool.bg

Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност 42-годишния Б. К. за изпиране на пари.

Обвиняемият, който е бивш данъчен служител, е човекът, получил изтеглените в брой от банки над 53 милиона лева, изчезнали при строежа на магистрала "Хемус".

Досъдебното производство е образувано в условията на неотложност на 3 ноември и се води от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП, съобщиха от държавното обвинение. От събраните по делото до този момент доказателства се установява, че Б.К. е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“.

Впоследствие 42-годишният мъж лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми, които му давали. По този начин с общо 52 деяния в периода от 18.06.2020 г. до 08.09.2021 г. Б.К. е получил сума в размер на 53 060 861,00 лева.

Той е задържан с постановление на наблюдаващите прокурори за срок до 72 часа. Предстои СГП да внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Разследването по случая продължава.

По данни на "24 часа" братът на Б.К. работел в голяма строителна компания.


Новините от днес и със задна дата