вторник, 21 декември 2021 г.

Над 4 ч. разпитваха обвиняемия за милионите от "Хемус" пред главния прокурор

  

                                    Снимка: Bulphoto

Над 4 часа продължи разпитът на обвиняемия за пране на пари от строителството на магистрала "Хемус" Борислав Колев в Софийската градска прокуратура.

На него присъства и главният прокурор Иван Гешев, след като самият Колев пожела по-рано днес да разговаря с вътрешния министър Бойко Рашков и обвинител №1, защото има информация от съществено значение за разследването.

Наблюдаващите прокурори разрешиха на Гешев да присъства на разпита. 

На влизане главният прокурор коментира пред журналисти, че само ще слуша и не може да задава въпроси.

"В качеството си на главен прокурор не мога да извършвам действия по конкретни досъдебни производства. Тук съм, защото имам разрешение от наблюдаващите прокурори да присъствам на разпита по изричното настояване на обвиняемия и защитника му. Но аз в качеството си на главен прокурор не мога да направя нищо друго, освен да присъствам по време на разпита", обясни Иван Гешев.

За пореден път той напомни, че прокуратурата не може да сключва споразумения с обвиняем, каквито настоявания е имало, според него, от разследващите полицаи.

"Споразумение по българското законодателство означава след приключване на досъдебното производство, съдът да одобри споразумение, което има силата на влязла в сила присъда, тоест лицето да бъде осъдено, а не да бъде смачкано делото срещу него. Тоест, ако лицето съдейства в момента на българското правосъдие при разпита от съответните наблюдаващи прокурори, това е само и единствено, защото българската прокуратура си е свършила работата", допълни Гешев.

След разпита обвинител №1 не излезе пред медиите.

По-рано през деня министърът на вътрешните работи Бойко Рашков изненадващо обяви пред журналисти, че вече е разговарял с Борислав Колев и е чул някои уточнения и имена, но не е изненадан от това, което е казал обвиняемият.

"Би могло да се очаква да има малко по-ускорено развитие в разследването и да се стигне по-бързо до истината", поясни Рашков. 

Според него Борислав Колев най-вероятно не е крайният получател на парите, източени при строежа на магистралата.

Новините от днес и със задна дата