четвъртък, 30 декември 2021 г.

Доц. Кунчев обясни резкия скок на броя на умрелите от К-19 у нас и обяви: Иде не вълна, а цунами!

  

Смъртността в малките болници се представя със закъснение, затова е този пик днес. Същото ще се случи на 4-5 януари. Затова в Европа се работи с 14 дневна заболяемост. Това заяви държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод повишения брой на заразени и починали от днес в ефира на bTV.

Омикрон удвоява случаите на всеки 2-3 дни. Това му е лошата характеристика, добрата е, че по-малко хора влизат в болница. Но ефектът е, че макар по-малко да влизат в болница, когато броят на заразените е голям, пак може да се достигне до претоварване на здравната система.

Той обясни, че засега нямаме доказан случаи на омикрон. Няколко проби са секвенирани, резултатите им ще излязат след Нова година. Тогава, според Кунчев, ще ни удари Омикрон. И посочи, че влизаме в новия пик с изключително висока начална база.

"Предишните вълни ние стигахме някакви нови ниски стойности. Сега го няма, а същевременно идва новата вълна", посочи той.
"Това не е вълна, това е цунами", каза той. И обясни, че въпреки усилията и стартиралата кампания, 15% няма да се ваксинират. 45 на сто пък са колебаещите се.

Днес или утре пък ще се реши дали бустерна доза да се бие не след 6, а след 3 месеца. Срокът за препарата на "Янсен" ще е 2 месеца.

Човек, който кара заболяването няма как да прецени дали кара Омикрон или не. Тази програма, която бе анонсирана и която ще стане факт следващата година, да бъдат стимулирани хората над 65 години да се ваксинират, гони точно това, да се засили ваксинирането", посочи той и допълни, че ако в другите страни карат по един начин вълната от коронавирус, при нас е по-тежко. 

И преди изборите споменах, че не се случват добре нещата, ако продължаваме да сме страната с най-ниско ваксинационно покритие. В моловете ми прави добро впечатление, че навсякъде се иска зелен сертификат", коментира той.

По отношение на фалшивите сертификати, той заяви, че хората правят и фалшиви паспорти. 

"На две правителства го предлагах. Има специални системи, при които показвайки сертификата, има от тези въртящите се елементи, които или те пускат, или не, липсва човешкият фактор. Въздушно-капкова инфекция нито може да я спрете на границата, но може да я ограничите", каза още той.

Новините от днес и със задна дата