четвъртък, 30 декември 2021 г.

От авиатор в бежанец: Първата жена пилот на Афганистан избяга от талибаните в България

  

                                           Снимка: БТВ

Първата жена пилот в гражданската авиация на Афганистан е бежанка у нас. Пет месеца след бягството от талибаните, 23-годишната Мохадес Мирзаи е одобрена да получи постоянен статут в България, предава bTV.

За часове животът ѝ се преобръща на 180 градуса. На 15 август вместо да пилотира "Боинг" 737 към Истанбул, Мохадес напуска Афганистан като бежанка, за да оцелее.

"Стоях пред самолета и трябваше да реша - дали да замина, или да остана. Мислех за всичко, което оставям - семейството си, дома си, приятелите и моята мечтана професия. Изпитвах и страх от талибаните, които бяха нахлули в летището. Бях уплашена до смърт! По телефона майка ми каза: "Бягай! Талибаните ще преследват теб, не нас. Ти си в опасност", разказва Мохадес.

Всичко, което има, остава зад гърба ѝ, но е жива. Семейството се разделя - майка ѝ и сестрите ѝ са евакуирани от Афганистан в Албания.

На рождения си ден - 17 август, Мохадес каца в България.

"През 2021 г. все едно пораснах не с една, а с цели пет години. Губиш надежда, губиш смисъл. Но реших, че няма просто да падна духом и да плача, а ще се боря за правата си като жена и ако моята мечта е да летя - аз ще я следвам!", споделя младата жена.

Освен че се превърна в първата жена пилот в гражданската авиация на Афганистан, Мохадес е една от 100-те най-влиятелни и вдъхновяващи жени за последните 12 месеца според класация на Би Би Си.

"Най-трудно е да приземиш самолета плавно и да усетиш момента на допир със земята", казва Мохадес, докато управлява полет на самолет в тренажора.

Досега без статут и документи, младото момиче не може да кандидатства за работа като пилот.

"Поставих си цел - до следващия август ще бъда отново в пилотската кабина! До следващия ми рожден ден!", споделя Мохадес.

Защото в небето се чувства най-щастлива: "Чувствам се свободна, всички проблеми на земята изглеждат толкова дребни. Усещам свободата - сякаш имам криле и летя!".

Новините от днес и със задна дата