вторник, 30 ноември 2021 г.

Педиатърът проф. Лисички: Много внимателно с ваксините против COVID при деца от 5 до 12 г.

  

Трябва много внимателно да подходим с ваксините срещу Covid в групата между 5 и 12-годишна възраст, особено ако новият вариант Омикрон не засяга по-често и по-тежко децата, трябва да се съобразим. Това мнение изрази пред БНР д-р Калин Лисички, началник на Клиниката по педиатрия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

За децата между 12 и 17 години ваксинирането е оправдано, смята специалистът. По думите му това става с дозата за възрастни. 

"Но за групата между 5 и 12, като имаме предвид, че все пак не всичко знаем за ваксините, и като имаме предвид, че тези деца боледуват леко и шансът да имат тежки усложнения е относително минимален, въпросът е доста дискусионен - не само за България - в нас по принцип дискусия няма, ние сме против ваксините, но и в САЩ и в Израел има педиатри, включително водещи, които не са съвсем съгласни, че тези деца трябва да се ваксинират. Макар че препоръките на СЗО, на Агенцията по храните и лекарствата в САЩ и на Европейската агенция по лекарствата са еднопосочни."

"Действително децата боледуват леко, особено тези между 5 и 12-годишна възраст. Израел пуснаха една статистика, че те имат от началото на пандемията фатално завършили деца с Covid само 150 на фона на милиони боледуващи. И въпросът тук е трябва ли да жертваме децата си, за да осигурим комфорт на възрастните. И на този въпрос не съм убеден какъв отговор ще може да се даде", подчерта д-р Лисички в предаването "Преди всички".

Британските здравни власти обмислят ваксиниране срещу коронавирус на деца между 5 и 11 години

На въпрос има ли интерес за ваксиниране на най-малките деца от тази възрастова група, педиатърът поясни:

"Имаме възможност да ваксинираме, но на практика интересът е минимален, за ваксиниране."


Запитан за страничните ефекти от ваксините при децата, д-р Лисички уточни, че те са обичайните, но при едно дете се е наложила хоспитализация, защото е било с главоболие и повръщане след поставена ваксина срещу коронавируса.

"Рисковите групи на хроничните заболявания трябва да се ваксинират по принцип, добре е да се ваксинират", допълни той.

Относно интереса към противогрипните ваксини д-р Калин Лисички отбеляза:

"По принцип за грипа в България антиваксърството е водещо. Ние по правило имаме и за възрастните много нисък процент имунизирани за грип и предните години, не само сега.

Някъде около 3-3,5%, не повече, от българите се ваксинират срещу грип. Прави ми впечатление, че тези, които имат две дози например на "Пфайзер", те питат и за трета бустерна доза, те питат и за грипни ваксини. Останалите не се интересуват."

Новините от днес и със задна дата