понеделник, 8 ноември 2021 г.

Проф. Кантарджиев прогнозира голяма смъртност от Covid-19 през следващите дни

  

                                            Снимка: Дир.бг

През следващите дни ще има голяма смъртност от Covid-19 заради високия брой на заболелите през изминалите седмици. Тази прогноза направи бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести и настоящ консултант на Столичната община по ваксинацията проф. Тодор Кантарджиев пред bTV.

Той обясни, че в интензивните отделения на Военномедицинска академия и МВР-болница има настанени над 100 пациенти в тежко състояние. В "Пирогов" на интензивно лечение са около 50 души, а в другите големи столични болници - по около 30 пациенти.

"Трябва да се подготвим, че тази и следващата седмица ще има увеличение на смъртните случаи. Аз не съм привърженик на локдауна", допълни експертът. 

На въпрос защо ваксинираните се заразяват с коронавирус, проф. Кантарджиев отговори: "Винаги има пробив по ваксината. Около 70 души от 1000 ваксинирани могат да се заразят и могат да са заразни няколко дни, но не 14, както е неваксинираният. Ще отделят и по-малко количество от вируса".

Според него ваксинираните, които са били хоспитализирани, трябва да се тестват за антитела веднага при прием, а не при изписване от лечебно заведение, за да се установи дали са били с фалшив документ за имунизация.


Проф. Тодор Кантарджиев изказа мнение, че е по-добре децата да се тестват срещу Covid-19 вкъщи и родителите да подписват декларация за резултата, отколкото пробите да се взимат от училище.

Той обясни, че 30 минути преди да се вземе проба децата не трябва да са консумирали храни или напитки, за да се избегне грешен резултат.

"Тези тестове са с по-ниска чувствителност от PCR-а. Точността е около 90%. В цяла Европа родителите се справят с тези тестове", допълни Кантарджиев и уточни, че при положителен тест резултатът трябва да се потвърди с PCR. 

Според него връщането на учениците представлява риск за увеличаване на случаите. По думите му обаче спирането на малките ученици не е било необходимо, защото едва 4% от паралелките между 1. и 4. клас в столицата са били под карантина преди 3 седмици, когато децата преминаха към онлайн обучение.

Новините от днес и със задна дата