сряда, 17 ноември 2021 г.

Обръщение към читателите на BurgasNovinite.BG

Масовите медии са пресата, радиото, телевизията като медия - журналистика  2021

Тъй като в последните няколко дни се натъкваме на коментари от наши читатели, с които се прави опит за внушение, че BurgasNovinite.BG е зависима медия и получава пари за публикации поместени на нашите страници, следва да поясним, че това абсолютно не отговаря на истината. 

Приканваме политическите партии и, ако някоя от тях някога е имала каквито и да е финансови взаимоотношения с нашата медия или персони обвързани с политически централи, нека този факт да бъде незабавно оповестен публично и подкрепен със съответните документи.

От 11-десет годишното си съществуване BurgasNovinite.BG никога не е участвала в политически предизборни кампании, още повече пък платени! 

По повод на последните три парламентарни избора, както и за президентския такъв, ключовата дума за нас е "криза". За нас криза в действие означава категорично дистанциране от неизвестното, експерименти и промени в политически план. Това е причината да не останем безразлични към политическата ситуация в страната и да заемем позиция с наше мнение. Обратното би било безотговорно към самите вас. Защото в условия на криза изборът на всеки трябваше да е свързан с неговата сигурност, което е базово за всяко човешко същество, т,с. избор прагматичен, а не емоционален и ирационален.

През 2020г. имаше здравно епидемиологична криза, която продължава. В очакване на изборите през април, много партии извлякоха политически дивиденти от този вид криза, заигравайки се със здравето и живота на българите. 

Всеки вид криза в една държава се нуждае от хора с опит, които да могат да я управляват, за да бъдат избегнати възможно повече щети за икономиката и гражданите. Редакционната политика на BurgasNovinite.BG през цялото време бе обвързана с това, че драстични изборни промени и резки политически завои ще са неблагоприятни за държавата ни в ситуация на криза и като вторичен резултат здравната криза ще се възпроизведе в социална и икономическа. 

За нас факторът опит по време на криза е от огромно значение. Последното редовно правителство с 12 - годишния си опит в управлението, хубаво или лошо със сигурност щеше да бъде по - добрия вариант за сравнително запазване на стабилност, което е абсолютен факт и настоящия социално - икономическия анализ на страната го доказва.  

Нашите съмнения и прогнози се оказаха 100% верни. След политическите промени, вече имаме не само здравно - епидемиологична криза. Същата е съпроводена от множество кризи, които се отразиха пагубно на българския бизнес, съответно на намаляване на работните места и доходите на българските граждани. 

Последното редовно правителство управляваше кризата сравнително добре, благодарение на натрупания си опит. Въпреки съмненията на много българи за обрана и окрадена държава, за изненада на много от тях, с пари от бюджета бяха покрити много от финансовите нужди на фирмите и гражданите. Става въпрос за милиарди лева, които бяха на разположение, за да бъдат покрити щетите от епидемията. Което означава, че държавата ни никак не е била ограбена или окрадена. 


Милиардите, които редовното правителство инвестира в справяне с кризата трябваше да бъдат възстановени чрез Възстановителния план за България представен в ЕС и същото това правителство договори над 52 милиарда евро, за да бъде запълнен дефицитът образувал се при управлението на кризата, да бъдат подпомогнати фирмите и гражданите. Като това е валидно правило за всяка европейска страна. Ако имаше някаква политическа предсказуемост и последователност, тези пари вече щяха да са в България и нямаше да има натрупване на кризи, които някой тепърва ще се учи да управлява на наш гръб. Лошият ефект от епидемиологичната криза щеше да бъде неглижиран.

Ако някой от нашите читатели смята, че нашата редакционна политика обвързана със сигурността на българските граждани не е била и продължава да бъде неразумна, нека си направи справката с графиката по - долу, тя отговаря на действителната ситуация в държавата в момента.  0,4 прираст на БВП за последното тримесечие, работа на служебните правителства на президента Румен Радев. Инфлация 6%, много по - висока от тази в другите европейски държави с население с много по - високи доходи. Вие гласувахте за промяна, но тя вече е факт и то не във ваша полза, нито в полза на държавата ни. А можеше да не е така. Дали искате да я продължите? Ваша воля!

Намираме за излишно да сме в позиция на обяснителен режим. Оставяме фактите да говорят сами за себе си. Фактите не се купуват и не се продават. Те просто съществуват, а една независима медия няма как да ги премълчава.

Бъдете здрави!

                                                                    Графика на Eurostat


Новините от днес и със задна дата