петък, 19 ноември 2021 г.

Манфред Вебер към проф.Герджиков: Вие сте кандидатът, който предлага истинско върховенство на закона в България

 

Радикалдемократическата партия, Български демократически форум и други също подкрепиха проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева за втория тур.

"Бъдещият президент на България ще е фактор не само за политическа стабилност и обединението на нацията, но и за отстояване на националните интереси във външната политика и съхраняване на евро-атлантическата ориентация".

Това заяви кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков във видеоразговор с Манфред Вебер, председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент.

Манфред Вебер подкрепи проф. Анастас Герджиков за изборите за президент. "Вие сте наистина независим човек и се кандидатирате за президент, за да получи страната ви най-доброто управление. 

Вие сте готов да поемете отговорност и показвате на хората, че има алтернатива, която да повлияе на икономиката и да доведе до увеличаване на доходите. Това е напълно възможно за България и за бъдещето ѝ. 

Вие сте кандидат, който се опитва да предложи истинско върховенство на закона и проевропейски подход за страната", каза председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент на Анастас Герджиков.

На срещата двамата обсъдиха важността на резултата от президентските избори в България, както за партиите от десния политически спектър в страната, така и за Европейската народна партия. Според тях гарантирането на свободния избор и запазването на демокрацията в страната трябва да бъдат от първостепенна важност. По време на разговора бяха дискутирани тревожната ситуация в България, вариантите за изход от политическата, здравната и ценовата криза и възможностите за съставяне на правителство, след изборите на 14 ноември. Манфред Вебер подчерта значимостта на ролята на бъдещия президент за политическата стабилност на страната.

Какви са необходимите законодателни и конституционни промени в България и какво би предприел, ако спечели изборите, очерта проф. Герджиков. Според него президентската институция категорично трябва да се превърне в територия за диалог и търсене на съгласие за постигане на мнозинство за важни реформи. В разговора беше засегната и важната тема за съдебната реформа и необходимостта от възстановяване на върховенството на закона и усещането за справедливост.


Проф. Герджиков сподели с Вебер, че има намеса на полицията по време на предизборната кампания със сплашване на активисти и симпатизанти на партии и избиратели. Той посочи също, че пресконференцията на вътрешния министър дни преди балотажа относно опит за намеса на Турция на изборите у нас, са довели до нагнетяване на напрежение.

Според него вотът в неделя е изключително важен, защото от това ще зависи дали България ще бъде демократична държава и какъв ще бъде стилът на политиката, която ще се води от "Дондуков" 2. "От бъдещия президент до голяма степен ще зависи ще има ли спокойствие в страната, ще има ли поле за диалог между политическите сили за реформите, които трябва да бъдат осъществени и ще се намерят ли варианти за изход от кризите. Ако аз спечеля изборите, ще направя всичко възможно политическите сили да загърбят разделението и да търсят консенсус около промените, които са важни за обществото, в това число и съдебната реформа.

Ще организирам дискусии с експерти и политици за идеите и нагласите, свързани с промени в Конституцията, които са невъзможни без мнозинство от две трети в парламента. Ако бъде постигнато мнозинство съм готов да бъда инициатор на такива промени", каза още проф. Герджиков.

Кандидатът за президент отново потвърди, че евро-атлантическата ориентация на страната ни няма алтернатива и България ще продължава да изпълнява ангажиментите си като уважаван и равностоен член на Европейския съюз и НАТО.

Освен европейската подкрепа, още няколко партии го подкрепиха за втори тур. С официална декларация 115-годишната Радикалдемократическа партия обяви, че застава зад кандидат-президентската двойка Герджиков-Митева за балотажа. Призив към членовете и симпатизантите си да гласуват с бюлетина № 15 отправиха и ПП Български Демократически форум и други партии.

Новините от днес и със задна дата