петък, 26 ноември 2021 г.

МОН планира учебната година да започва още в началото на септември, както и други промени

 МОН обяви кои ученици ще носят маски в клас - Образование - България -  Новините на NOVA - NOVA 

МОН реанимира старата идея за промяна на началото на учебната година в България, която традиционно започва на 15 септември. Периодично през годините подобна дискусия излиза на дневен ред, но не среща одобрението на обществото. 

Този път намерението е първият училищен звънец да бие в първия понеделник на месец септември. Това съобщи по БНТ просветният министър Николай Денков.

Водят се преговори със социалните партньори учебната година да започва от първия понеделник на септември, а не от 15-ти, каза той в интервю за обществената телевизия. У нас учебната година започвала най-късно, спрямо останалите държави, където първият учебен ден е изтеглен с 10-15 дни по-рано.

Според него изместването на първия учебен ден е разумно, особено в сегашната епидемична обстановка, защото това осигурява повече време за преговори и затвърждаване на материала. "Освен това през септември времето е хубаво и има повече възможности за занимания навън", изтъква като аргумент министърът.

"Към момента не се налага промяна на ваканциите на учениците", заяви още Денков. "Ако се натрупат пропуски, е възможно учебната година за по-малките да се удължи със седмица-две най-късно до края на юни, както се случи миналата учебна година", добави още проф. Денков.


"Докато необходимите количества тестове не бъдат доставени в склада на БЧК, от МОН не могат да кажат дата за връщането на по-големите ученици", категоричен беше министърът на образованието.

Към момента Министерството на здравеопазването е поръчало около 4,2 милиона теста. Получени са малко над 1 милион, по-голямата част от които вече са разпределени. В момента склада в БЧК има 114 300 теста, които са достатъчни за тестването на най-малрките ученици до края на следващата седмица.

Служебният министър на образованието беше категоричен, че не може да става дума за дискриминация спрямо учениците от 11 до 19 години заради факта, че все още не могат да се завърнат в класните стаи.

Той изтъкна, че заболеваемостта у нас е такава, че сега най-важно е да осигурим опазването на общественото здраве. В рамките на ограниченията, наложени от здравните власти, МОН се опитва да намери начин да върне децата в класните стаи.

"Борбата е да осигурим тестове за всички.", каза Денков.

В София има концентрация на ваксинирани ученици, така че най-вероятно учениците от някои гимназиални паралелки ще се върнат в клас със зелен сертификат, каза още министърът на образованието.

Николай Денков заяви, че ако получи покана да остане на министерския пост в следващия редовен кабинет, ще я обмисли. Към момента такива разговори не са водени.

Той обясни, че е участвал в коалиционните преговори в сектор "Образование", защото е поел ангажимент към "Продължаваме промяната" - да помогне на партията при изготвянето на програмата в тази сфера. Денков изтъкна, че е изключително обнадежден от проведената дискусия, на която модератор беше той заедно с Кирил Петков.

Новините от днес и със задна дата