вторник, 30 ноември 2021 г.

Разкритие: Прокурорка от Скопие каза откъде се е запалил автобусът на "Струма"

 

Македонският прокурор Вилма Русковска каза в интервю пред скопския телевизионен канал "Телма", че пожарът в автобуса, изгорял на автомагистрала „Струма“ е започнал от багажното отделение, намиращо се над резервоара. 

Собственикът на компанията "Беса Транс" е шофирал един от четирите автобуса, пътували на екскурзията в Истанбул, съобщи прокурор Рускоска. Четирите автобуса тръгнали от Турция и преминали границата с България в различен период, тъй като част от пътниците настояли да отидат да пазаруват и това е причината, поради която конвоят се е разделил, каза прокурор Рускоска.

Тя разказа някои от подробностите, за които говорил собственикът на автопревозвача пред прокурорите.

Собственикът е бил втори шофьор. Той каза, че катастрофиралият автобус е бил след тях. Той и съпругата му били във втория автобус, а децата му пътували в четвъртия, каза Рускоска.

Вилма Русковска е разпитала шофьорите на останалите автобуси.

„Не е имало конвой, защото автобусите са тръгнали от различни места от Истанбул на връщане към Скопие.

В зависимост от желанието на пътниците, някои са искали да отидат до един мол, други до друг, например два автобуса, включително изгорелият, са напуснали паркинга, защото тези пътници не са искали да ходят по магазините и затова автобусите не са пътували като конвой" – казва Русковска.

Хаджиу всъщност е бил втори шофьор на един от автобусите. Той твърди, че в автобусите не са превозвани запалими вещества.

„Той беше видимо разстроен и разтърсен. Попитах го дали са карали съдове с резервно гориво. Той казва, че няма начин това да се случи.

Това беше неформален разговор, на мястото на инцидента. „Може би случайно някой пътник е купил пиротехника, тъй като Нова година наближава, но той беше категоричен, че отговорът е не,“ допълва Русковска.

Прокурор Русковска, по информация на българския прокурор и главен следовател, определи като неточни спекулациите на българските таблоиди, че в автобуса е имало и материали за приготвяне на хероин, които изгарят бързо.

Запитана как е възможно автобусът да изгори толкова бързо, прокурор Вилма Русковска, началник на отдела за организирана престъпност и корупция, каза, че според информация на български следователи за някои експертизи е необходимо повече време.

„Иначе го видях точно, просто снимах частта, от която всъщност е започнал пожарът, а това е багажното отделение, което се намира над резервоара на автобуса. Защото в автобусите резервоарите са отпред,“ казва Русковска.

Тя е предоставила всички становища и документи на българските си колеги, които ръководят разследването на инцидента.

Новините от днес и със задна дата