четвъртък, 25 ноември 2021 г.

Главният прокурор на РСМ сензационно: Видях пластмасови туби, които не бяха изгорели

  

Прокуратурата на Северна Македония събира ДНК проби от близките на загиналите в инцидента край Боснек, за да се идентифицират жертвите. Това заяви ексклузивно пред bTV обвинител №1 в западната ни съседка Любомир Йовески.

Той уточни, че резултатът от пробите ще бъде предаден на българските власти. Иззета е документация от фирмата превозвач „Веса Транс“. Оцелелите все още не са разпитани официално от македонското обвинение, данни са снети от прокурори в София. Йовески допълни, че напълно се доверяват на професионализма на българските си колеги.

Обвинител№1 обясни, че са уволнени двамата митничари, пропуснали автобуса да излезе от Северна Македония без необходимите документи. Предстои да бъде санкциониран и техният пряк ръководител. В системата на митницата не е отразено дали автобусът да е имал разрешително за международен превоз на пътници. Излизането на автобуса от държавата изобщо не е отразено в митническата система, според първоначалната проверка.

Македонският главен прокурор заяви, че българските власти проверяват дали е имало туби с гориво в автобуса. Той потвърди, че на мястото на инцидента е видял пластмасови туби, но те не са били изгорели. Той определи като спекулация твърденията, че инцидентът е причинен заради възпламеняване на въпросните туби. „Няма да водим паралелно разследване, такова се води от прокуратурата на България – ние ще съдействаме.


Ще изчакаме резултатите и тогава обвинението на Северна Македония ще вземе решение как да постъпи след това“, заяви Йовески. Относно двете водещи версии за причината за инцидента – техническа неизправност или човешка грешка, Йовески коментира, че разследването ще покаже точните причини.

По техни данни обаче автобусът е бил почти нов и с редовен технически преглед. 

Новините от днес и със задна дата