четвъртък, 25 ноември 2021 г.

Доц. Михаил Околийски: Повод за оптимизъм няма - предстои пета вълна

  

Повод за оптимизъм няма - пета вълна предстои. За мен не е успокоителен начинът, по който се развива епидемията в България. Не знам на какво се дължат оптимистичните прогнози на част от отговорните лица, защото все още и на дневна, и на седмична база имаме висок брой новозаразили се, както и твърде висок брой загинали хора.

Платото, за което се говори, е също много условно на фона на ниския брой ваксинирани. Не виждам никакви поводи за оптимизъм. Това заяви доц. Околийски, експерт в СЗО, пред БНР.

Според него ние през цялото време сме в една потенциална много висока опасност, която ни различава много от другите европейски страни.

"Над 50 на сто ваксинирани трябваше отдавна да постигнем, а хората дори не спазват мерките. Дори Румъния е по-добре от нас. Дори по данни на СЗО ваксинираните медици са едва 26 на сто в България", каза още доц. Околийски.

Според д-р Людмил Шопов, кардиолог от Covid отделение в болница "Царица-Йоанна, ИСУЛ", изказванията, че вълната отминава, са доста популистки.

"По-скоро ще остане едно плато с доста случаи на ден, а болниците са на предела на силите си. Всеки ден се изписват по 10-12 пациенти и леглата се заемат веднага. Имаме 100 легла за средно тежки случаи и 20 интензивни. Последните не остават празни. А лекарите са изтощени до крайност. Ситуацията сега е доста по-тежка. При нас в Covid отделенията работят кардиолози, нефролози, лъчетерапевти, травматолози и реаниматори. 


Но те не са достатъчни, а трябва да ги лекуват пулмолози и инфекционисти. През цялото на време на пандемията мога да обобщя, че като осигуреност сме били почти винаги на ръба. И като количества кислород, ремдесивир, който все не достига, да не говорим, че се оказа и не толкова ефективен. Имах всеки ден чувството, че в някоя болница в страната ще изгърми някоя кислородна инсталация! Толкова много се изградиха, заради болните с Covid-19, толкова голямо количество никога през практиката си не сме използвали кислород", казва д-р Шопов.

"Тежко болните пациенти имат нужда да стоят с дни на кислород, а не както преди пандемията - по два дни. И да, хората имат непрекъснато забележки, някои от тях не могат да издържат толкова време с апарата, оплакват се, критикуват ни, но друг начин няма. Иначе трябва да ги интубираме. А това не е по-добрият вариант за крайния изход", каза д-р Шопов.

"9 от 10 интубирани загиват", потвърди и доц. Околийски. Затова е крайно наложително психолози да работят с медицинските работници.

По думите на доц. Околийски здравната система има нужда от реформа и от СЗО са дали препоръки за това.

Според двамата лекари пета или каквато и да е вълна предстои, не трябва да се осланяме на въведения зелен сертификат, а да се усили тенденцията на решителни действия за ваксиниране.

"При нас почина пациент във възрастовата група 20-29 години с фалшив сертификат, без заболявания. Така че е недопустимо да се допуска фалшифицирането на сертификатите - това е гавра", каза още д-р Шопов.

"Ваксинираните много рядко могат да предават вируса, те преболедуват леко и не умират от коронавируса", посочи доц. Околийски.

Новините от днес и със задна дата