понеделник, 22 ноември 2021 г.

Здравният министър на Берлин: До края на зимата германците ще са ваксинирани, излекувани или мъртви

  

Заради рязкото увеличаване на случаите на заразени с ковид в Германия до края на тази зима германците ще са "ваксинирани, излекувани или мъртви", предупреди днес министърът на здравеопазването Йенс Шпан, предаде Франс прес.

"Вероятно до края на зимата, както понякога се казва цинично, почти всички ще бъдат ваксинирани, излекувани или мъртви" заради разпространението на "много, много заразния" вариант Делта, каза министърът. Той призова за пореден път германците "спешно" да се ваксинират.

Германия, особено южните и източните ѝ райони, е силно засегната от нова вълна на заразата. Експерти и високопоставени политици отдават това най-вече на процента ваксинирани (68 на сто), който е сред най-ниските в Западна Европа.

Изправени пред нов скок на случаите на заразени с вируса, отнел вече живота на над 99 000 души, канцлерката Ангела Меркел и вероятният ѝ наследник Олаф Шолц решиха миналия четвъртък да засилят ограниченията за неваксинираните, но изключиха задължително ваксиниране на цялото население.

В момента имаме четвърта вълна, а ситуацията в редица болници в Германия е много, много трудна, подчерта министър Шпан на пресконференция. Свидетели сме на разпространяването на тази вълна все по на запад, добави Шпан, в момент, когато интензивните отделения са на ръба на възможностите си, особено заради липсата на персонал.


През последните дни Германия регистрира невиждан досега брой на новозаразени от началото на пандемията, който миналата седмица надхвърли прага от 65 000 за 24 часа. Днес заболеваемостта на седмична база беше 386,5, което е печален рекорд.

Меркел, която се готви да се оттегли от властта, изрази съжаление, че четвъртата вълна е толкова агресивна, а германските лидери препоръчаха драстично ограничаване на социалния живот на неваксинираните.

Новините от днес и със задна дата