сряда, 17 ноември 2021 г.

Арестуваха българин милионер и американец за отвратителни престъпления

  

Българинът Пламен Велинов и американецът Антъни Лий Кендъл са арестувани в София и Вашингтон за разпространение на педофилски порноклипове и пране на пари, съобщи БНТ.

Съдебните власти на САЩ и България са разследвали група, базирана в Калифорния за разпространение на педофилско порно и пране на пари. Велинов и Кендъл са разпространили над 4.6 милиона видеа и снимки на сексуална злоупотреба с деца и са спечели над 9.4 милиона долара от престъпната си дейност.

Велинов е задържан вчера в София, а Кендъл във Вашингтон.

Заради международна операция на Отдела за разследване на високи технологии към Министерството на правосъдието на САЩ бе даден извънреден брифинг. В него участваха директорът на НСлС Борислав Сарафов, завеждащият отдел „Международен“ във ВКП Цветомир Йосифов и следовател Св. Василев от НСлС.

Шестима души са задържани за разпространяване на видеоклипове със сексуална злоупотреба с деца и пране на пари по време на съвместна операция между съдебните власти на България и Съединените щати. 


При проведено съвместно разследване със САЩ в понеделник беше задържан Пламен Велинов на 48 г., същият е обвинен за реклама и разпространение на детска порнография. Администрирания сайт е съдържал на 4 млн. снимки и видео клипове на деца от 6 г. до 10 години.

Повечето от децата жертви са от Молдова и Украйна, каза Сарафов.

Българинът е задържан до 72 часа, съгласно споразумението за екстрадиция, се чака произнасянето на съда. Чакат го минимум 50 г. затвор, посочи Сарафов. 

Реализираните приходи от сайта възлизат на 9,5 млн. долара, като арестуваният българинът е получил половин милион от тези пари.

Новините от днес и със задна дата