петък, 5 ноември 2021 г.

НАСА се готви да удари астероид в опит да го отклони от пътя му

НАСА (NASA) ще изстреля космически апарат, с който ще изпробва система за защита на Земята от астероиди, съобщи АФП.

Сондата ДАРТ (DART - Double Asteroid Redirection Test) ще се разбие в астероид, за да бъде проверена технологията за кинетичен удар. Изстрелването ѝ е планирано за 24 ноември.

Целта на мисията е двоен астероид, който не представлява заплаха за Земята.

През септември или октомври 2022 г. сондата ще се блъсне със скорост от приблизително 6,6 км/секунда в по-малкия от двата астероида ("сателит"), който е с диаметър 160 метра - типичен размер на астероидите, които биха могли да представляват най-вероятната сериозна заплаха за Земята, отбелязва NASA. 

В резултат той би трябвало да промени орбитата си около основното тяло - по-големия астероид Didymos, чийто диаметър е 780 метра. Сблъсъкът ще промени скоростта на малкия астероид в неговата орбита около основното тяло с част от един процент. Това ще промени орбиталния период на "сателита" с няколко минути - достатъчно, за да бъде наблюдавано и измерено с помощта на телескопи на Земята.

Двойният астероид се наблюдава интензивно, за да се измерят точно неговите свойства, преди да пристигне DART.

Целта на експеримента е да бъде проверен метод за промяна на траекторията на движение на действително опасни за планетата ни астероиди.


Какво е DART

DART е планетарен отбранителен тест на технологии за предотвратяване на удар в Земята от опасен астероид. DART ще бъде първата демонстрация на техниката на кинетичен удар за промяна на движението на астероид в космоса, съобщават от NASA

Мишената - астероидната система, е перфектен полигон, за да се провери дали предизвиканият удар космически апарат в астероид е ефикасен начин за промяна на курса му, ако астероид, който застрашава Земята, бъде открит в бъдеще.

От NASA отбелязват, че нито един известен астероид с размери по-големи от 140 метра няма значителен шанс да удари Земята през следващите 100 години, но пък само около 40 процента от тези астероиди са открити към октомври 2021 г.

Новините от днес и със задна дата