неделя, 21 ноември 2021 г.

Проф. Генчо Начев настоява за задължителна ваксинация и затвор за антиваксърите

  

Мисля, че няма място за оптимизъм, защото сме постигнали едно плато, но в никакъв  случай не трябва да има отпускане, и че всичко е зад гърба ни. Това заяви професор Генчо Начев в ефира на Нова тв, коментирайки ситуацията с К-19 у нас. 

"В момента от 34 легла има само две свободни, 16-те легла в интензивното отделение са заети, осем души са на апаратна вентилация", разкри още проф. Начев за болните в болницата, която ръководи. 

"Ако погледнем какво става в Европа, и в една Австрия и Гърция, трябва да кажем, че това което се взема като мерки тук е правилно, но не е достатъчно. Трябва да сме по-радикални", каза още той. 

"Вторият проблем е, всъщност, че тези мерки не се спазват. Няма контрол върху спазването им и санкциите, когато те не се спазват.

Като прибавим и медийните изяви срещу ваксинацията и призивите за спирането на мерките и връщане към нормалния живот - не можем да се върнем към живота си както преди, защото има вирус. Такива изказвания са свързани със заплаха за националната сигурност, трябва да бъдат инкриминирани", изрази мнение професорът. 


Коментирайки решението на властите в Австрия да има задължителна ваксинация, професор Начев каза: Не виждам какво друго би могло да работи. И там има протести, но органите на реда са на мястото си и стопират всичко.

Когато е поставен живота на хората на карта, особено, когато в България има демографсака криза, в такива случи да неглижираш смъртта на толкова много хора. Всеки ден умират по 130 души. В рамките на една година са загинали 24 000 души, колкото населението на един град". 

Професор Начев говори и за така наречения "дълъг ковид". 

"Първо трябва да кажем, че за този дълъг ковид се говори още от самото начало. Въпроса е, че нямаше гласност тук. Това е съвсем сериозно. Най-лошото на този вирус е че усложненията са много различни при всеки пациент. Те траят различно време. Една година след боледуването могат да продължават от различни органи - белия дроб, черния дроб, сърцето. Това е факт. От една година в света върви създаването на отделения за лечения на постковид", каза той. 

"Всеки ден има пациенти, които имат усложнения вследствие на ковид. Пациенти, които са претърпели сърдечни операции, в първите шест месеца след боледуване, смъртността им е над 20% по-голяма. Тук не говорим въобще за ваксинация, говорим за преболедували", разкри още професорът. 

Според Начев, преболедувалите трябва задължително да си направят изследвания след преминаването на болестта, за да се види дали има засягане на сърцето и на съдовете, които го хранят, както и на останалите важни органи.

Новините от днес и със задна дата