четвъртък, 4 ноември 2021 г.

Афера?! Невалидният министър Кирил Петков продава партията

 

Спонсори купуват партията на невалидния министър Кирил Петков, афиширана като проект на "почтените". Това показват данните от регистъра на Сметната палата за дарения. За първи път политическа формация има спонсори с шестцифрени суми и десетки, надхвърлящи 10 000 лв. дарения.

Бивши депутати и политолози коментират пред Труд, че деликатната подробност на подобно спонсорство е връщането му след изборите чрез обществени поръчки и постове.  Три шестцифрени дарения е получила коалицията “Продължаваме промяната”, показват текущите данни в Единния регистър по Изборния кодекс към Сметната палата.

Справка в регистъра показва, че няма друг политически субект с подобни щедри спонсори. В ГЕРБ даренията са забранени. ДПС и “Има такъв народ” също не отчитат спонсорски пари. В БСП по традиция даряват кандидат-депутати и партийни членове, а сумите не надхвърлят 4 000 лв. Оскъдни са даренията за “Демократична България”. Най-щедрият дарител в “Изправи се БТ. Ние идваме” е Татяна Дончева, която е дала 33 524, 02 лв. от адвокатските си хонорари.

1 171 000 лв. от дарения до вчера се оказа, че е събрала “почтената коалиция” от спонсори.

Основателят на софтуерната компания SiteGround Иво Ценов и изпълнителният директор на същата компания Тенко Николов са дали на формацията на Кирил Петков и Асен Василев съответно 200 000 лв. и 150 000 лв. Ценов е посочил като произход на средствата - дивиденти, а Николов - договор за управление и контрол.

Друг софтуерен предприемач - Анри Леви, е дал 100 000 лв. с произход - приходи от търговска дейност.

От продажба на акции в “Телерик” АД (според посоченото в декларацията към дарението) Светозар Георгиев е дарил 80 000 лв., друг IT милионер - Веселин Бакалов - 49 519,20 лв.


Пловдивският бизнесмен Георги Игнатов е дарил 50 000 лв. декларирал е, че средствата са от собствен бизнес с хранителни добавки. Лептата на бизнесмена Явор Драганов към “почтената коалиция” е 40 000 лв.

Водачът на листата на “Продължаваме промяната” в Пазарджик Ивайло Шотев, който в интервю твърди, че във фамилната фирма “Гален-фарма” произвежда част от “продуктите, които Кирил Петков изнася в чужбина” е дарил 7 000 лв., посочил е, че със сумата са изплатени възнаграждения.

Един от символите на фирмата за бутилиране на вода “Девин” Цветан Лъжански се е разписал с 25 000 лв. дарение.
20 000 лв. е дарил съдружникът в “Ник електроникс” Калоян Куманов, посочил е че средствата са от дивидента му от същата компания.

Към момента са регистрирани 197 дарения за “Продължаваме промяната”, от които 40 са суми от по няколко хиляди лева.
Още 9 дарения са направени от кандидати на коалицията. Най-много е дал шефът на “Еконт” Николай Събев - 100 000 лв. Даниел Лорер е направил четири дарения за общо 80 000 лв.

За президентските избори

Кандидатите най-щедри за кампаниите си


151 дарения, предимно от малки суми, е декларирал в Сметната палата инициативният комитет на Румен Радев. Само 6 от даренията са от над 1000 лв. Най-големият дарител е бившия президентски съветник, назначен за член на Комисията за регулиране на съобщенията, Илия Христозов. Той е дал два пъти по 5000 лв. и два пъти по 650 лв.

Самият кандидат за втори президентски мандат е дал за кампанията си най-голямата сума накуп - 10 000 лв.

252 дарения е декларирал комитетът на проф. Анастас Герджиков, като само едно е от 5000 лв., останалите са предимно от по няколкостотин лева.

Ректорът на СУ също е най-големият си дарител - дал е 18 000 лв. за кампанията си. Кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева е предоставила 5000 лв., председателят на комитета Радомир Чолаков - 16 000 лв., други членове на комитета - още 15 000 лв.
Лозан Панов е декларирал досега само четири дарения за общо по-малко от 2000 лв. От комитета му са дали още 1630 лв. А подкрепящата го “Демократична България - обединение” не е вписала нито едно дарение за президентските избори.

Новините от днес и със задна дата