събота, 27 ноември 2021 г.

Инфарктен момент на преговорите: Тафров и ДБ първи клекнаха пред Скопие / Видео

  

Коалицията трябва да противодейства на всеки опит за ревизиране на външнополитическата ориентация на страната, около която има консенсус, настояват от "Демократична България". Това резюмира в началото на преговорите за коалиционно споразумение с "Продължаваме Промяната"/ПП/, "Има такъв народ" и "БСП за България" Стефан Тафров от "Демократична България"/ДБ/.

По думите му, няма успешна външна политика на една държава, ако тя вътрешно е завладяна от корупция. Страната ни не използва в достатъчна степен огромния потенциал на българите в чужбина, особено на новата емиграция, и трябва по-активна работа с тях, отбеляза Тафров.

От ДБ подчертават, че е важно България да бъде активен участник в европейския процес като субект, а не като обект, обръщат голямо внимание и на реализирането на евроинтеграцията на Западните Балкани.

По отношение на Република Северна Македония ДБ са за интензифициране на диалога с инициативи от наша страна, за да се преодолее блокажът на преговорите. Членството на РСМ в ЕС и НАТО е от ключово значение за региона, приоритет на нашата външна политика, подчерта Тафров.


Според него продължаването на сегашния блокаж на преговорите ѝ с ЕС не е в интерес на България, която не е успяла да обясни добре своята позиция на европейските си партньори и не е получила подкрепа. Важно е да формулираме исканията си на международноправен и дипломатически език, посочи Стефан Тафров.

Стефан Тафров предложи по този въпрос да бъде изработена пътна карта, която да стане част от преговорния процес:  


 "В картата да бъдат описани съвсем конкретни искания към Скопие. Картата трябва да включва конкретни неща като: конкретен график за изграждане на обща комуникационна инфраструктура; редовни общи заседания на кабинетите и парламентите, на които да се обсъжда прилагането на Договора за приятелство и другите мерки; ревизия на учебниците по история".

За нов обвързващ документ между София и Скопие се обяви и представителят на партия "Има такъв народ" Димитър Гърдев:

"Това, което искаме, е да се случат няколко неща. Първо - гарантиращ документ, че нямат малцинствени претенции - и териториални - също. Другото, което е изключително важно, е да бъде прекратен езикът на омразата. Искам само да обърна внимание, че ние поддържаме тези условия да бъдат предварително ясно изразени от преговорни групи и да бъдат поети определени ангажименти"

Гърдев настоя България да води по-активната политика в Европейския съюз.

В програмата на ДБ е залегнало запазване на добросъседските отношение с Турция. Както и по-тясно ангажиране с общите отбранителни структури и инициативи на НАТО, укрепване на близките политически връзки с Великобритания след излизането ѝ от ЕС.

Равноправни отношения с Русия на принципите на международното право, интензифициране на отношенията с Украйна, задълбочаване на отношенията с Япония и Северна Америка, взаимно изгодно сътрудничество с Китай на основата на общата европейска политика, също са част от приоритетите за ДБ в международната политика.

Те залагат и на засилване на диалога с държавите от Близкия Изток и Северна Африка по отношение на търговските и бизнес интереси, спешна реформа в политиката на промотиране на българския бизнес извън ЕС.

Необходим е средносрочен документ като външнополитическа стратегия като в него бъдат отразени целите и приоритетите във външната политика, коментира Зарица Динкова.

Според нея е необходимо в този документ да бъдат разпределени компетентностите на държавните институции като се акцентира на междуведомствената координация, както и да се засили акцентът върху икономическата дипломация.

Новините от днес и със задна дата