събота, 27 ноември 2021 г.

Нинова призна за среднощна среща с Петков и Василев на "Позитано"

 

Корнелия Нинова е все повече оптимист, че преговарящите ще успеят да съставят редовно правителство. Това стана ясно от думите на лидера на БСП в предаването "Офанзива с Любо Огнянов".

"След проведените разговори в 18 работни групи през изминалата седмица сме все повече оптимисти, че ще сте състави редовен кабинет.

Всички партии го заявихме, че искаме да го направим. Въпреки някои различия, които имахме, в преговорите по най-важните въпроси се намери общото", коментира Нинова.

По думите ѝ има две червени линии, които БСП няма да премине. Едната е въпросът за членството на Македония в ЕС. Другата - Истанбулската конвенция.

"За сектори, министерства и личности - няма да говорим, преди да разговаряме с колегите от другите три партии. Такива разговори все още не са водени. Ще трябва да почакаме - мисля, че така е коректно", подчерта тя. "Трябва да побързаме и да обсъдим и този въпрос. Предстоят да се вземат важни решения".

По отношение на късната среща с Асен Василев и Кирил Петков в четвъртък на "Позитано" 20 тя каза:

"Изумена съм от истерията, която се разви около тази среща. И как нормалното се представя за ненормално. Партии, разговарящи за правителство се срещат - това е нормално. Срещат се в централата на партията в центъра на София. Да - имаше такава среща. И тя беше продиктувана от факт, че чухме мнение от нашите колеги от "Продължаваме Промяната", че до края на годината няма да се приеме бюджета за следващата година, и това ни притесни", обясни червената лидерка в оставка. Ние бихме добавили обаче, че срещите на четири очи, винаги притесняват хората, защото в тях има прочит на задкулисие.


По-рано преговарящите партии се договориха бюджетът за 2022 г. да бъде приет до края на януари.

Нинова разкри, че след оставката си все още не е решила дали отново ще се кандидатира за председател на БСП.

"За толкова години откакто съм председател преживях доста предателства. И то от хора, на които съм помагала и стимулирала в политиката. Но няма значение. Предателите нямат значение. Имат значение последователите, а те са много", посочи тя.

Новините от днес и със задна дата